Spanning tussen Georgië en Rusland stijgt

TBILISI, 6 OKT. Georgië heeft Rusland gisteren de schuld gegeven van het neerschieten van een Georgische gevechtshelikopter. De helikopter werd neergehaald na een missie tegen de opstandige Abchaziërs in de stad Gagra. De regerende Staatsraad gaf gisteren de Russische troepen die op Georgisch grondgebied zijn gelegerd tien dagen de tijd om de republiek te verlaten.

Het incident drijft de spanning tussen Georgië en Rusland verder op. Volgens de Georgiërs steunt Moskou actief de Abchazische separatisten, een beschuldiging die in Moskou wordt tegengesproken. De Georgische leider Sjevardnadze zei gisteren volgens het Georgische persbureau dat “iemand aanstuurt op oorlog tussen Georgië en Rusland.” Hij heeft in het recente verleden “reactionaire” kringen in het Russische leger en de Russische regering verweten Georgië te provoceren, dit met het oog op een mogelijke oorlog en met de bedoeling de Georgische verkiezingen van komende zondag te verstoren.

Volgens de Georgiërs werd de helikopter gisteren aangevallen door twee Soechoi-25-gevechtsvliegtuigen van de Russische luchtmacht. Rusland ontkende dit; in Moskou werd gemeld dat de helikopter door de Abchaziërs is neergeschoten. De Abchaziërs van hun kant meldden dat de helikopter met een Stinger-raket was neergehaald door Abchazische verdedigers van de vorige week veroverde stad Gagra.

De Abchazische leider Vladislav Ardzinba deed gisteren een beroep op de Georgiërs om onderhandelingen over een bestand te beginnen. Het conflict in en om Abchazië heeft sinds midden augustus, toen de Georgiërs Abchazië binnenvielen, aan honderden mensen het leven gekost.

Het Abchazische parlement meldde vanochtend dat het hele noorden van de vroeger autonome republiek zich inmiddels in handen van de Abchazische strijdkrachten bevindt. Aan Georgische zijde zou de afgelopen dagen eenaanzienlijk aantal slachtoffers zijn gevallen; over de eigen verliezen meldde het Abchazische parlement niets. Vannacht en vanochtend zouden de Abchaziërs de laatste steden in het noorden waar zich nog Georgische troepen ophielden, Gandiati en Lesselidze, hebben veroverd. Bij de gevechten zouden grote hoeveelheden wapens en munitie in handen van de Abchaziërs zijn gevallen. In de Georgische hoofdstad Tbilisi is slechts toegegeven dat “een grote strijdmacht van Abchaziërs en kozakken” Gandiati heeft aangevallen. (AP, AFP)