Parlement herdenkt slachtoffers vliegramp

DEN HAAG, 6 OKT. De Tweede Kamer heeft vanochtend, op het tijdstip dat de Algemene Politieke en Financiële Beschouwingen zouden beginnen, de slachtoffers van de vliegramp herdacht. Kamervoorzitter Deetman en premier Lubbers spraken hun medeleven uit met de nabestaanden van de slachtoffers.

“We zouden zijn bijeengekomen om aan onze jaarlijkse Algemene Politieke en Financiële Beschouwingen te beginnen”, aldus Deetman, die gisteren besloot om de Kamerdebatten een week uit te stellen. “Maar we zijn hier nu om uiting te geven aan onze gevoelens van ontsteltenis, geschokt door de berichten over en de beelden van het ongeluk met het vliegtuig van El Al in de Bijlmer.”

De Kamervoorzitter wees erop dat zich onder de slachtoffers mensen bevonden uit “de Nederlandse, Antiliaanse en Arubaanse samenlevingen, ook mensen uit Suriname, Ghana en andere landen”. Hij voegde er aan toe dat de Surinaamse gemeenschap in Nederland “binnen enkele jaren voor de tweede maal door een groot vliegtuigongeluk is getroffen”.

Premier Lubbers schetste in zijn woorden van medeleven het beeld van een rustige, normale zondagavond die in de Bijlmer plotseling veranderde in “de hel op aarde”. Lubbers bracht gisteren met koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en enkele leden van het kabinet een bezoek aan het rampgebied. Hij herinnerde eraan dat het werk van de hulpdiensten “moeiteloos” op elkaar aansloot en noemde hun inzet “hartverwarmend”.

Maandagochtend, zei Lubbers, kon men zien hoe “messcherp” leven en dood van elkaar gescheiden waren. “Een gapend doodsgat met aan twee kanten belendende flats”. Ook hij herinnerde eraan dat veel van de getroffenen “van elders naar ons land” zijn gekomen. “Van Suriname, van de Antillen maar ook uit vele andere landen - kleurrijk Nederland.”

Ook de politieke partijen hebben hun activiteiten aangepast. Een manifestatie van het CDA zaterdag in Woerden gaat niet door, de PvdA zal het programma voor een werkbezoek aan Limburg volgende week maandag aanpassen. De Tweede Kamer begint volgende week met de Algemene Beschouwingen.