Parlement Estland kiest Lennart Meri tot president

TALLINN, 6 OKT. Het begin vorige week gekozen Estse parlement heeft gisteren Lennart Meri, ambassadeur van Estland in Helsinki en voormalig minister van buitenlandse zaken, tot president van Estland gekozen.

De 63-jarige Meri kreeg bij de stemming in de Riigikogu 59 van de 101 stemmen; 31 stemmen werden uitgebracht op de ex-communist Arnold Rüutel, die sinds 1983 voorzitter van de Opperste Sovjet van Estland en daarmee nominaal staatshoofd is geweest.

Bij de presidentsverkiezingen, die gelijktijdig met de verkiezingen voor de nieuwe Riigikogu werden gehouden, kreeg de populaire Rüutel nog 43 procent van de stemmen, terwijl Meri niet verder kwam dan 29 procent. Omdat Rüutel geen absolute meerderheid kreeg, moest het nieuwe parlement gisteren een nieuwe president kiezen. In dat parlement bezitten de centrum-rechtse partijen een meerderheid. Meri's eigen partij, de Vaderland-coalitie, is met 29 van de 101 zetels de grootste partij in het parlement. (Reuter)