Nobelprijs voor literatuur wordt donderdag bekend

AMSTERDAM, 6 OKT. Aanstaande donderdag zal de winnaar van de Nobelprijs voor literatuur bekend worden gemaakt. De Zweedse Academie die deze belangrijkste literaire prijs toekent, heeft dit vanmorgen bevestigd.

De laatste weken circuleren weer de gebruikelijke lijstjes met kandidaten. Als een van de grootste kanshebbers wordt de laatste jaren Hugo Claus gezien. Op 16 september van dit jaar noemde de Zweedse krant Dagens Nyheter de 63-jarige Vlaming samen met de Amerikaan Thomas Pynchon als de twee belangrijkste kandidaten. Ook op een begin deze week verspreide lijst met "genomineerden' komt Claus samen met acht anderen voor. De Zweedse Academie heeft echter ontkend dat er een dergelijke lijst met genomineerden bestaat. De winnaar wordt traditioneel zonder enige vooraankondiging of nominatie op een donderdag in oktober bekend gemaakt.