Licht herstel beurt meeste koersen op

AMSTERDAM, 6 OKT. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben zich vanmorgen licht hersteld van de forse daling op maandag. De CBS-stemmingsindex, die maandag vier punten daalde tot het laagste punt dit jaar, krabbelde 1,6 punt op tot 107,7.

AMSTERDAM Het herstel op het Damrak kwam mede tot stand door de opleving van de dollar en het pond sterling. Beide munteenheden kregen gisteren forse klappen te verwerken. Bij de opening van de handel op de effectenbeurs dinsdagmorgen stond de Amerikaanse munt bijna drie cent hoger genoteerd. De Britse munt had ruim vier cent gewonnen.

De opleving in Amsterdam kwam ook voort uit het herstel van de buitenlandse beurzen. De stemming op de Amsterdamse beursvloer was allerminst overtuigend. Daarvoor was het herstel te klein.

De internationals, die evenals alle andere hoofdfondsen maandag flink achteruit moesten, maakten hun verlies deels goed. Akzo dat maandag liefst 7,40 gulden verloor, kroop 1,60 omhoog naar 134,40 gulden. Unilever won 1,90 op 183,60 en Koninklijke Olie twee gulden op 142,90 gulden.

NEW YORK De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen, die vrijdag 54 punten had verloren, stond in de loop van gistermiddag op een verder verlies van maar liefst 104 punten (3,25 procent) en kwam daarmee op het laagste niveau van dit jaar. Tijdens de rest van de dag herstelden de koersen en werd de daling beperkt tot 21,63 punten op een slot van 3.178,98.

LONDEN De Britse aandelenkoersen lieten vanochtend een flink herstel zien na de koersval van gisteren. Halverwege de morgen stond de FT-100 beursindex bijna 36 punten hoger bij 2.482. Gisteren verloor de index ruim 103 punten.

FRANKFURT Een zwakke herstelpoging bij opening van de handel werd al ras omgebogen in verdere daling. Halverwege de dag stond de Dax-30 index bij .....op een verlies van .....punten.

TOKIO De Japanse aandelen wisten zich vanochtend enigszins te herstellen van de zeven achtereenvolgende dagen neerwaartse trend. Het Nikkei-225 gemiddelde vertoonde vandaag een opmerkelijke veerkracht met een stijging van 166,60 punten tot 17.268,10.