Hanson biedt op Ranks Hovis

Het Britse conglomeraat Hanson heeft een bod van 780 miljoen pond (2,1 miljard gulden) uitgebracht op het voedingsmiddelenconcern Ranks Hovis McDougall (RHM). Per aandeel is dat 220 pence. De koers van RHM op de Londense beurs steeg gisteren met 66 pence tot 241 pence.

In 1988 wist RHM met succes een poging tot overneming door de Australische Goodman Fielder Wattie af te slaan dat 465 pence per aandeel bood. RHM boekte in de eerste helft van dit jaar een winst van 48,4 miljoen pond (130 miljoen gulden). Dat was 35 procent minder dan in dezelfde periode van 1991. Dit magere resultaat deed de speculaties over een eventuele overneming herleven. Kort voor de geruchten opdoken, deed het aandeel ongeveer 140 pence.

Hanson staat bekend om zijn vele overnemingen. De jongste grote aankoop was het Britse bouwbedrijf Beazer. Hanson is zeer uiteenlopend actief, van belangen in tabak en bakstenen tot investeringen in batterijen, chemie en bubbelbaden.