Hagen wil via DNO groter belang Nedlloyd

ROTTERDAM, 6 OKT. Het Noorse olieconcern DNO, dat onder leiding staat van de Noorse zakenman Torstein Hagen, wil met steun van een groep buitenlandse institutionele aandeelhouders haar belang in Nedlloyd sterk uitbreiden.

De groep, die op dit moment de helft van de aandeelhouders in Nedlloyd vertegenwoordigt, wil meer invloed op het beleid van het Rotterdamse transportconcern. Nedlloyd had vanmorgen nog niets van DNO vernomen.

De groep rondom DNO bestaat uit vijf tot zeven buitenlandse grootaandeelhouders. Naast DNO maakt ook de Luxemburgse beleggingsmaatschappij Marine Investment, die eveneens onder leiding van Hagen staat, deel uit van de groep. Torstein Hagen werd twee weken geleden tot commissaris bij Nedlloyd benoemd. Eerder had het bedrijf grote bezwaren tegen die benoeming.

De handel in aandelen DNO op de beurs van Oslo is gisteren op verzoek van het olieconcern tot nader order opgeschort. DNO wil over twee weken met een toelichting op haar plannen komen. DNO-topman Tor Olav Troeim bevestigde vanmorgen desgevraagd dat het olieconcern met steun van een aantal buitenlandse institutionele beleggers “een significante uitbreiding” van het DNO-belang in Nedlloyd wil krijgen. “We vinden het nog steeds een slechte zaak dat aandeelhouders zo weinig te zeggen hebben bij Nedlloyd. De benoeming van Hagen als commissaris is een stap in de goede richting. Met onze nieuwe plannen willen we demonstreren dat aandeelhouders echt invloed op het beleid willen uitoefenen”, liet Troeim vanmorgen vanuit Oslo weten.

Niet bekend

Analisten suggereerden vanochtend dat DNO met de plannen mogelijk tot doel heeft extra kapitaal aan te trekken voor een financiële herstructurering van het olieconcern. Dat nieuwe kapitaal zou van de benaderde institutionele beleggers moeten komen. DNO, dat circa zes procent van de aandelen Nedlloyd bezit, heeft erg veel verloren op Nedlloyd. De aandelen werden in 1991 voor een koers van circa 50 gulden gekocht en zijn sindsdien sterk in koers gedaald. Vanmorgen was het Nedlloyd-aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs 33,90 gulden waard.

Troeim ontkent dat sprake is van financiële problemen bij DNO. “Geruchten dat wij in financiële moeilijkheden zouden verkeren, zijn totaal onjuist”, aldus Troeim.