Geen excuses van Japanse keizer bij bezoek aan China

PEKING, 6 OKT. De Japanse keizer Akihito zal tijdens zijn bezoek aan de Volksrepubliek China, van 23 tot 28 oktober, geen excuses aanbieden voor oorlogsmisdaden die zijn begaan door het Japanse leger in de oorlogsjaren.

Dat heeft een hoge Japanse functionaris vandaag gezegd. Wel zal de keizer “zijn gevoelens” over de kwestie tot uiting brengen. “Dit is geen reis voor verontschuldigingen, maar een bezoek dat voortkomt uit vriendschap en goede wil”, aldus de functionaris. “Het zal een mijlpaal betekenen in ons streven de kwellende problemen uit de voorbije oorlog achter ons te laten.” Hij zei te hopen dat de Chinese autoriteiten er in slagen de acties voor compensatie, die Chinese burgers al enige tijd houden, tijdens het bezoek tegen te houden. (AP)