Gasvondst bij Munnekezijl

ASSEN, 6 OKT. Bij het Fries-Groningse grensdorp Munnekezijl heeft de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) bij een proefboring aardgas gevonden. Het gas is aangetroffen in een zandsteenlaag op 3400 meter diepte. Aan de hand van metingen in het boorgat en onderzoek aan monsters wordt uitgegaan van een voorlopige winbare reserve van tussen de 10 en 15 miljard kubieke meter. Volgens de Gasunie is dat voldoende voor bijna een half jaar produktie voor de binnenlandse afzet.

Er wordt schuin onder het Lauwersmeer geboord. Woordvoerder F. Duut van de NAM noemt de vondst bij Munnekezijl "zeer significant' en "een enorme opsteker', gezien het feit dat er twee jaar geleden zonder succes werd geboord bij het Friese Ternaard.

De 100 kleine gasvelden, die enkele uitschieters kennen zoals het Amelandveld en Annerveen met respectievelijk 60 en 70 miljard kubieke meter, bevatten elk ongeveer een gemiddelde reserve van vijf miljard kubieke meter aardgas. “Deze vondst is dus bovenmodaal”, aldus Duut, “en het bevestigt onze theorie over de geologie van het gebied. We verwachten op grond daarvan ook minimaal 70 en maximaal 130 miljard kubieke meter aardgas aan te treffen in het Waddengebied.”

Vanaf volgende week wordt een begin gemaakt met het zogeheten testen van de boorput, waardoor een beeld van de produktielaag kan worden verkregen. De NAM verwacht dat de kwaliteit van het aardgas bij Munnekezijl hoog-calorisch zal zijn, zodat het geschikt is als menggas. Het aardgas bij Slochteren is van een laag-calorisch gehalte. De NAM start binnenkort ook met proefboringen bij het Friese dorpje Anjum.