Financiën verwacht geen BTW-fraude

DEN HAAG, 6 OKT. Staatssecretaris Van Amelsvoort (financiën) heeft van zijn EG-collega's geen indicaties gekregen dat vanaf 1 januari 1993, met het wegvallen van de belastinggrenzen, er zich een omvangrijk BTW-fraudecircuit zal vormen.

In de schriftelijke reactie op het wetsvoorstel dat de nieuwe BTW-heffing binnen de EG regelt, spreekt de PvdA-fractie haar vrees uit voor een omvangrijke fraude. Van Amelsvoort erkent in zijn maandag verstuurde antwoord aan de Kamer dat ondernemers uit andere EG-landen in Nederland een ruimere toegankelijkheid krijgen tot BTW-nummers van Nederlandse ondernemingen, en dat deze situatie zich ook voor zal doen in andere EG-landen.

Als de bonafide Nederlandse leverancier een BTW-nummer heeft gekregen van een buitenlandse afnemer hoeft hij niet te vrezen voor een BTW-naheffing in Nederland zodra de Belastingdienst vaststelt dat er geen BTW in het land van de afnemer is betaald. In ieder geval moet de naam van de afnemer wel kloppen met het opgegeven BTW-nummer. De zwaarste bewijslast komt te liggen bij transacties "over de toonbank' die contant worden voldaan.