Eerbetoon aan muziek Laurel & Hardy-films

Voorstelling: The Laurel & Hardy Film & Concert Tour. Gezien: 3/10 in theater Tuschinski, Amsterdam. Tournee t/m 19/12.

De trillertjes op de twee klarinetten laten geen twijfel: dit is The Ku-Ku Song, de herkenningsmelodie van de films van Stan Laurel en Oliver Hardy. En als daarna het aanstekelijke On to the show opklinkt, is de toon volledig gezet - hier wordt met hoorbaar respect en onmiskenbare toewijding een saluut gebracht aan twee componisten die in hun bescheiden achtergrondrol kleine wondertjes van muzikaal vernuft tot stand hebben gebracht.

Onder de titel The Beau Hunks play the original Laurel & Hardy music is vorige maand een bijzondere cd uitgebracht, waarop een uitgelezen groep Nederlandse musici de deuntjes reconstrueerde die in de films alleen maar bij stukken en brokken werden gebruikt. Hetzelfde, zeventien man grote gelegenheidsensemble speelt nu diezelfde melodietjes van Marvin Hatley en LeRoy Shield in een theatervoorstelling, die de komende maanden met zaterdagmiddagmatinees langs diverse bioscopen en schouwburgen trekt.

Onder leiding van de lichtvoetig meewiegende Peter Stöve krijgen al die sierlijke salon- en genre-stukjes hun ideale uitvoering, ingetogen en toch flonkerend. Hun electronicaloze klank is ijl en dansant. Geen van de blazers, strijkers en leden van de ritme-sectie is hier uit op persoonlijk succes; alles en iedereen staat in dienst van het bekoorlijke effect. Ook de roomzoete zangsolo en de zingende zaag in The curse of an aching heart, het herenzangtrio in Shine on harvest moon en de fonkelende trompet op de achterste rij trekken, hoe mooi ook, nimmer de aandacht weg van het doel van deze onderneming: het eerbewijs aan de muziek die ten onrechte vergeten was.

Vóór de pauze is twee keer een half uur het orkest te horen, onderbroken voor de korte films One good turn en Scram! Na de pauze wordt de hoofdfilm Way out west vertoond. Met als alleraardigst bij-effect dat de muziek in die films na het optreden van The Beau Hunks onmiddellijk een feest van herkenning teweeg brengt.

    • Henk van Gelder