Curieuze geldbron Homburg

DEN HAAG, 6 OKT. Zelfs het noemen van zijn initialen vindt woordvoerder J. van der Vecht van de beleggingsgroep Tacitum aanvankelijk een te grote inbreuk op zijn privacy. Zo groot is het mysterie van Tacitum die in de naam (zwijgzaamheid) ligt besloten en ook gisteren niet wezenlijk werd doorbroken bij een provisorische persconferentie in een Haags restaurant. Jaarverslagen zijn er niet, over betrokken personen worden geen mededelingen gedaan.

Het vleesconcern Homburg dat vorige week definitief surséance kreeg, gaat waarschijnlijk over in handen van de vleesbaron G. Mikkers, grootaandeelhouder van Bovleco. Ook Tacitum heeft zich opgeworpen als redder van Homburg en claimt dat inmiddels 15 miljoen van de 25 miljoen uitstaande aandelen zijn aangemeld. “De 1200 aandeelhouders die hebben gereageerd moeten ons natuurlijk nog wel machtigen om namens hen op te treden”, geeft Van der Vecht toe.

Tacitum is de handelsnaam naam van Extendo bv, een groep van ongeveer 20 beleggers die ook onder de naam Ridderhof opereren. Onder de vlag Piet Heyn ("formeel een vereniging') dook Extendo in 1989 al eens op bij het overname-gevecht rond het handelsconcern Macintosh, dat uiteindelijk door HAL werd overgenomen nadat ook J.J. Kuijten een bod had gedaan. Van der Vecht: “Wij werken met een grote hoeveelheid vreemd vermogen dat 9 keer ons eigen vermogen is. Zie ons maar als een soort KKR (de groep die in de VS R.J.R. Nabisco overnam, red.)”.

Bij Homburg wil Tacitum 7 miljoen gulden neerleggen voor de "vitalisering' van de divisies conserven en vleeswaren, waarvan de laatste eventueel ook doorverkocht kan worden. Met de uitgifte van 24 miljoen nieuwe aandelen-Homburg denkt Tacitum ook in het huidige slechte beursklimaat 700 miljoen gulden binnen te kunnen halen. Dit vermogen zal worden gebruikt om de meerderheid te verwerven in "niet-conjuncturele' industriële ondernemingen en Homburg binnen 2 jaar winstgevend te maken.

De rest van de plannen met Homburg staan in een "beleidsplan', dat alleen ingezien mag worden als Tacitum een schriftelijk vastgelegd veto-recht krijgt op publicaties. Dit plan - zo wil van der Vecht nog wel kwijt - schenkt aandeelhouders uitsluitend winst en nimmer verlies en maakt het bovendien mogelijk om de waarde van een onderneming 90 procent nauwkeurig te bepalen. Hetzelfde plan is tevens het begin van een Umwertung aller Werte en een steen der wijzen voor de "deplorabele toestand van ons land'. “Wij geloven in een financieel Utopia”.

Het betoog van van der Vecht over de economie en politiek van Nederland is wat moeilijk te doorgronden: “Elk kind wordt hier geboren met als erfenis een kubieke meter mest en een staatsschuld van 25.000 gulden. Fascistische leuzen in voetbalstadions worden niet bestraft. Een Nederlandse industrie bestaat niet, alleen een Japanse. De parlementaire democratie is het niet waard om daar nog belastinggeld aan te besteden”. Op de vraag of Extendo dan ook zwart geld belegt, luidt het antwoord: “De vennootschap is er tegen. Ik niet”. De vermeende lamlendigheid bij de Nederlandse grootbanken illustreert Van der Vecht met: “Ik had even 500 miljoen dollar nodig en kon bankgaranties krijgen, maar de Nederlandse banken wilden mij geen krediet geven”.

Extendo werd in 1987 opgericht door de Gooise advocate H. Houtsmuller, een nicht van HAL-topman Van der Vorm. De ongeveer 20 deelnemers zouden 1 tot 8 aandelen bezitten van elk zo'n half miljoen gulden. De waarde van de aandelen wordt overigens bepaald door Extendo zelf. Volgens Van der Vecht is Extendo pas 14 weken in vol bedrijf en al bezig met een grote overname van een beursgenoteerde onderneming in Nederland: “U zult nog veel van ons horen”.

    • Karel Berkhout