"Black box' is nog niet gevonden, twintig lichamen zijn geborgen; Berging komt versneld op gang

AMSTERDAM, 6 OKT. De berging van slachtoffers van de vliegtuigramp in de Bijlmermeer is in versneld tempo voortgezet. Inmiddels zijn twintig lichamen uit het puin gehaald.

Hoewel er nog steeds instortingsgevaar bestaat kondigde brandweercommandant Ernst aan dat het tempo van de bergingswerkzaamheden wordt versneld. Het accent zal minder liggen op het sporenonderzoek, zodat zwaarder materieel kan worden gebruikt. Bij zonsopgang heeft de politie 424 man ingezet voor de berging. De brandweer werkt met 74 man in ploegendienst. De "black box', waarin vluchtgegevens en de conversatie in de cockpit zijn opgenomen, is nog niet gevonden. Vannacht rond vier uur slaagden reddingswerkers erin een vijver achter de flats leeg te pompen, maar dat leverde weinig op.

Er staan nu 151 mensen als vermist geregistreerd, maar de autoriteiten gaan uit van 250 slachtoffers. Daarbij wordt rekening gehouden met bezoekers en illegale bewoners. Van de 239 geregistreerde bewoners in de tachtig verwoeste panden hebben 88 zich inmiddels gemeld. G. Bakboord, directeur van het Surinaamse centrum Kwakoe, verwacht veel meer dan 250 slachtoffers. Hij vermoedt dat een groot aantal illegale bewoners en Ghanezen die tijdelijk bij familieleden onderdak hadden, in het flatgebouw verbleven op de avond van de ramp. Mensen met informatie over vermisten kunnen bellen met een speciaal telefoonnummer (020 - 5644444).

Vermoed wordt dat de meeste slachtoffers van de vliegramp van Surinaamse afkomst zijn. Daarnaast behoren autochtone Nederlanders, Ghanezen, Antillianen en enkele Pakistani en Kaapverdianen tot de vermoedelijke slachtoffers. Burgemeester Van Thijn deed gisteren een oproep aan illegale buitenlanders om informatie over vermisten bij de politie te melden. Voor uitzetting hoeven ze niet te vrezen, aldus de burgemeester.

De politie verwacht dat de identificatie van de lichamen nog enkele weken gaat duren. Voor de identificatie door het Rijks Identificatie Team (RIT) is een hangar op Schiphol-Oost ingericht. In verband met de hoge temperaturen na het ongeluk wordt aangenomen dat een deel van de slachtoffers onherkenbaar is. Met name het identificeren van illegalen bewoners van de flats zal naar verwachting problemen opleveren, omdat over hen bijvoorbeeld geen gebitsgegevens bekend zijn.

In Amsterdam zijn de vlaggen halfstok gehangen en is besloten alle festiviteiten in de komende week af te gelasten. In een bijzondere zitting van de Amsterdamse gemeenteraad en de stadsdeelraad Zuid-Oost werden gistermiddag de slachtoffers van de ramp herdacht. Burgemeester Van Thijn sprak namens het gemeentebestuur zijn afgrijzen en verdriet uit over “de ongekende ramp die onze stad getroffen heeft”. Namens alle partijen sprak raadslid A. de Waart (PvdA) zijn waardering uit over het snel op gang komen van de hulpverlening.

De vliegramp werd vanochtend ook in de Tweede Kamer herdacht. Premier Lubbers zei dat de ramp ineens een “hel op aarde” had veroorzaakt. “Een ramp in één gigantische klap. Drama's speelden zich af aan de rand van dat inferno.” Op zondag 11 oktober wordt in Amsterdam-Zuidoost een grote herdenkingsbijeenkomst georganiseerd voor de nabestaanden van de slachtoffers.