Bezoek uit Antillen

AMSTERDAM, 6 OKT. De grootste ramp die het koninkrijk heeft getroffen, noemde de premier van de Nederlandse Antillen, mevrouw Maria Liberia vanochtend bij haar aankomst op Schiphol, het neerstorten in de Bijlmermeer van de El Al-Boeing. Zij werd ontvangen door minister Hirsch Ballin.

De Antilliaanse regering heeft gisteren in telegrammen aan de Nederlandse en Israëlische regering “gevoelens van diep medeleven betuigd in verband met het rampzalige ongeluk”. Op de Antillen is een speciaal telefoonnummer ingesteld waar mensen informatie kunnen krijgen over familieleden in de Bijlmer.

Mevrouw Iberia heeft meer dan honderd adressen bij zich waarvan moet worden gegaan wat er van deze Antilliaanse mensen in de flats Groenenveen en Kruitberg is geworden. De Antilliaanse heeft via de televisie gehoord dat op het tijdstip van de ramp veel kinderen buiten speelden terwijl de ouders binnen waren. “Waar zijn die kinderen, vraagt men zich nu af en wat moet er van ze worden”, aldus de premier.

Mevrouw Iberia zei te hopen de komende dagen een goed beeld te krijgen van de geestelijke toestand van de getroffen mensen en hun directe noden. “In samenwerking met de Nederlandse regering kunnen we dan bepalen of er bepaalde stappen zijn die we moeten ondernemen. Wij hopen dat het verlies van mensenlevens zo beperkt mogelijk blijft.”In het crisiscentrum in het stadsdeelkantoor in Amsterdam-Zuidoost gaat het deelraadslid C. Warning (PvdA) er vanuit dat het grootste deel van de omgekomenen van Surinaamse afkomst is. Woordvoerders op het stadhuis willen echter geen cijfers geven over aantallen vermisten naar etnische afkomst. Gegevens daarover zouden niet nauwkeurig zijn bij te houden omdat “mensen regelmatig verhuizen zonder daarvan opgaaf te doen”.

Bij de stichting voor regionale steunfuncties van Antillianen en Arubanen,FORSA wordt het aantal vermisten van Antilliaanse afkomst op 50 geschat, maar er wordt onmiddellijk bij gezegd dat het een slag in de lucht is. Vandaag gaan vertegenwoordigers van FORSA in de sportzaal aan de Flierbosdreef proberen meer zicht te krijgen op het aantal Antilliaanse vermisten.