"Vrolijke guerrilla' in Amsterdam

AMSTERDAM, 5 OKT. In de Amsterdamse kunstwereld heerst een grote verhuisdrift.

Ten minste twintig instellingen en gezelschappen, van Carré en De IJsbreker tot en met het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en Toneelgroep Amsterdam, willen hun huisvesting renoveren en/of uitbreiden of zijn daar al mee bezig. Maar volgens de afdeling kunstzaken op het stadhuis is het onzinnig en naïef om te denken dat de gemeente daarbij de regie in handen gaat nemen. Het wordt, aldus R. Fritschy van de gemeentelijke afdeling kunstzaken, een “vrolijke guerrilla” in de kunstwereld. “Ik ben al blij als één van die plannen lukt.”

Een kunstpolitiek van laissez-aller: dat was de conclusie van het debat dat Stichting Arcam gisteren in de Balie organiseerde over het thema "Bouwen voor cultuur'. Wie had gedacht dat er op het stadhuis een visie leefde op de huisvestingswensen van kunstzinnig Amsterdam, kwam bedrogen uit. Velen in de kunstwereld vrezen dan ook dat het realiseren van hun wensen vooral een kwestie van geld en gelegenheidsargumenten zal zijn en niet van bewust beleid. Zo is vorige week het idee ontstaan om Toneelgroep Amsterdam naar de Bijlmer te laten verhuizen - niet omwille van het culturele klimaat, maar omdat er toch al geld op komst is voor verbetering van de wijk. Ex-Rijksbouwmeester Tjeerd Dijkstra waarschuwde dan ook, dat Amsterdam, ondanks zijn traditioneel nogal anarchistische besluitvorming, er goed aan zou doen op tijd een concept klaar te hebben om in al die losse initiatieven samenhang te brengen. “Het Museumplein bij voorbeeld moet aantrekkelijker worden dan de som der delen.”

Directeur Cas Smithuijzen van de Boekman Stichting sprak over de "celdeling' in de kunstsector: de kunsten vallen in steeds meer gespecialiseerde segmenten uiteen, en iedere stroming wil een eigen accommodatie. De Amsterdamse gemeenteraad mag van geluk spreken, vindt hij, dat al het moeilijke werk al gedaan is. “Ze hoeft verder helemaal niets te doen, behalve een financieringsplan te maken, financiers te interesseren en de zaak bestuurlijk te begeleiden. Wat benijd ik de gemeenteraad!” Maar er waren slechts vier gemeenteraadsleden aanwezig om zijn blijdschap te delen.

    • Tracy Metz