Vijftig mille boete voor RKC-voorzitter Harder

DEN BOSCH, 5 OKT. “Voor acht ton sponsoren, terwijl er nog maar voor vier ton in de boeken is terug te vinden, dat kan niet.” Met ondermeer deze woorden motiveerde mr. J. Pieters zijn eis (zestigduizend gulden en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden) van twee weken geleden tegen voorzitter Jenne Harder van RKC. Vanmorgen achtte de rechtbank in Den Bosch Harder schuldig aan “valsheid in geschrifte, meermalen gepleegd.” De voorzitter van de Waalwijkse eredivisieclub werd veroordeeld tot een geldboete van vijftigduizend gulden en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar met een proeftijd van twee jaar.

De veroordeling van Harder, vanaf december 1986 voorzitter, was de eerste uitspraak in de zwart geld-affaire rond RKC. De club zou in de periode tussen juli 1984 en juli 1990 de fiscus en de bedrijfsvereniging hebben benadeeld voor 1,8 miljoen gulden door het vervalsen van de kas-administratie en de loonstaten.

De eis tegen ex-voorzitter Han van Dinther bedroeg een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden of 120 uur dienstverlening. Van Dinther werd door mr. Pieters gezien als het “duidelijke bewijs dat betaald voetbal voor RKC te hoog gegrepen is. Als men het voetbal ten tijde van zijn bewind in de amateursfeer had gehouden, hadden we hier nu niet gestaan.”

Tegen oud-bestuurslid Kelder werd deze ochtend een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar ge"eist. Als het aan officier van justitie Pieters ligt, komt daar een boete van 2500 gulden (of vijftig dagen hechtenis) bij. “Ik kan geen fancy bedrag eisen gezien de ernst van de zaak”, aldus Pieters.

Voor frauduleuze daden moest ook Ben Ouwerkerk, waarnemend voorzitter in 1986 en secretaris in het bestuur-Harder, zich vanmorgen verantwoorden. Tegen Ouwerkerk, wegens zware psychische spanningen afwezig, werd drie maanden voorwaardelijk en een geldboete van 2500 gulden geëist.

    • Leon van Eijndhoven