Verkiezingen Brazilië zonder winnaar

RIO DE JANEIRO, 5 OKT. In de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen die afgelopen zaterdag in Brazilië zijn gehouden, heeft geen van de kandidaten in de grote steden een meerderheid van de stemmen gekregen. In een tweede ronde, die over een maand zal worden gehouden, moet worden beslist over de belangrijke burgermeesterposten van onder andere São Paulo, Rio de Janeiro en Porto Alegre. De verkiezingscampagnes werden overschaduwd door de recente schorsing van president Fernando Collor de Mello wegens vermeende corruptie. Veel kandidaten maakten zichzelf sterk tegen corruptie om de gunst van zo'n 90 miljoen kiezers te winnen.

In Rio lijkt de strijd in het voordeel te worden beslist van Benedita da Silva, een gekleurde vrouwelijke kandidaat van de Arbeiderspartij (PT), wier belangrijkste concurrente de eveneens vrouwelijke, maar blanke Cidinha Campos van gouverneur Leonel Brizola's PDT-partij is. Het zwakke resultaat van Cidinha wordt vooral geweten aan de afkeer van Rio's kiezers van gouverneur Brizola. De kandidaat van Brazilië's grootste partij, de PMDB, de afgevaardigde César Maia, kwam in Rio op de derde plaats.

In de "economische hoofdstad' São Paulo eindigde de eerte ronde in een voorspelde voorsprong van de rechtse zakenman en voormalig presidentskandidaat Paulo Maluf op senator Eduardo Suplicy van de linkse PT, die tevens het parlementaire comité leidde dat Collors vermeende corruptie onderzocht. Maar Suplicy's kansen stijgen in de tweede ronde, als naar verwachting van deze ronde uitgeloten andere partijen hun steun aan de PT-kandidaat zullen geven. São Paulo kent momenteel een vrouwelijke burgemeester van de PT, Luiza Erundina. Paulo Maluf is al tweemaal eerder verslagen bij verkiezingen.

In de thuisstaat van de geschorste president Fernando Collor de Mello, Alagoas, bleek uit de eerste resultaten dat de "officiële' kandidaten hun alliantie met Collor moeten betreuren. In de hoofdstad Maceió kwam niet de gedoodverfde winnaar José Bernardes als eerste uit de bus, maar de als derde geplaatste Ronaldo Lessa. De voor interim-president Itamar Franco gesteunde kandidaat Teodoro Vilela eindigde in deze ronde als tweede. President Collor verexcuseerde zich overigens om zijn burgerplicht te doen. Interim-president Itamar Franco stemde in de stad Juiz de Fora, waarvan hij burgemeester is geweest.

De plaatselijke verkiezingen zijn zaterdag in vrijwel heel Brazilië rustig verlopen. Maar het federale kiescollege beklaagde zich over de grote vraag vanlokale autoriteiten naar de inzet van militaire politie om ongeregeldheden te voorkomen. In de staat Alagoas alleen al waren meer dan duizend eenheden ingezet. Opkomstcijfers werden niet gegeven. In Brazilië heerst stem