Van Bracht: Winst als wraak

OOSTERHOUT, 5 OKT. De overwinnaar sprak harde taal over de Duitse organisator Werner Bayer van het professionele BWA-circuit. Biljarter Rini van Bracht, die dit weekeinde voor nota bene op een wild card het eerst een wedstrijd in één van de prestigieuze toernooien won, noemde Bayer een oplichter en een niet te vertrouwen leugenaar. De Waalwijker werd vorig jaar wegens zijn slechte prestaties uit de profgroep gezet en noemde zijn 3-0 overwinning op de Belg Caudron een “geweldige wraak”. “Voorlopig ben ik leider in de wereldbeker. Ik heb ze met deze prestatie in verlegenheid gebracht. Dat is toch humor.”

Het is de vraag of hij zijn leidende positie kan of wil verdedigen. In Gent, Tokio en Palma kan hij zich melden voor een kwalificatie-toernooi, Berlijn en Orleans zijn "gesloten' toernooien. Naar Japan zal hij vrijwel zeker niet afreizen. Het risico van uitschakeling in de eerste ronde is hem te groot.

Hij is goeddeels afhankelijk van de vraag of Bayer genegen is hem wild cards te verschaffen. De uitnodiging om in Oosterhout deel te nemen kwam ook al niet van de Duitser, maar van de Nederlandse organisatie. Van Bracht leeft al sinds de start van het professionele driebanden in 1986 in onmin met Bayer. Hij kreeg destijds een boete van tienduizend Mark opgelegd, omdat hij een keer met een eigen sponsornaam op zijn overhemd speelde. Bovendien zegt hij nog recht te hebben op vijfduizend gulden reiskosten.

Onlangs kreeg de verhouding tussen de partijen een nieuwe knak: Van Bracht miste de kwalificaties voor de profs in Spa, omdat hij niet kwam opdagen voor zijn eerste wedstrijd. Hij dacht, gevoed door een telefoontje van BWA-secretaris Cielen, dat hij een beschermde positie genoot en pas in een later stadium behoefde te komen. Later bleek het schema veranderd.

Cielen hoorde de tirade van Van Bracht aan en vond de uitlatingen niet zo verstandig. “Hij heeft nogal de neiging zijn eigen glazen in te gooien. Probleem is dat hij niet meer zoveel ruiten over heeft. Het is toch typisch dat de hommeles altijd van Rini komt. Over die boete zevert hij al zes jaar.”

Afgezien van alle commotie, speelde Van Bracht een perfect toernooi. Hij won in vijf sets van Havermans, een partij op hoog niveau met de gelukkigste als winnaar. Daarop versloeg hij de zestig-jarige Vieira met 3-0. In de halve eindstrijd was Blomdahl aan de beurt. Van Bracht verwezenlijkte in de tweede set een serie van veertien, de hoogste van het toernooi. Het gaf hem het laatste beetje vertrouwen dat hij nodig had.