Uitslag duel tegen overtreder Stuttgart van 4-1 in 3-0 omgezet; Leeds vecht uitspraak UEFA aan

ROTTERDAM, 5 OKT. De tuchtcommissie van de Europese voetbalunie UEFA heeft bepaald dat Leeds United en VfB Stuttgart elkaar voor de derde keer zullen ontmoeten. De wedstrijd voor de Europa Cup 1 eindigde woensdag in 4-1 voor de thuisclub. Door dat resultaat bereikte Stuttgart de tweede ronde, want de Duitsers hadden het eerste duel met 3-0 gewonnen. Maar Stuttgart overtrad de regels: het speelde de laatste zeven minuten in Engeland met vier buitenlanders, terwijl er maar drie zijn toegestaan. De tuchtcommissie strafte Stuttgart door de uitslag om te zetten in 3-0. Daardoor is er een beslissingswedstrijd nodig.

De Engelsen zijn boos. “De Duitsers hebben te veel invloed binnen de UEFA”, zeggen ze. Manager Howard Wilkinson van Leeds sprak van een gele kaart voor een overtreding die eigenlijk rood verdiende. Leeds United besloot vanochtend in beroep te gaan tegen de uitspraak van de UEFA. De tuchtcommissie van de voetbalunie deed er zaterdag in Zürich viereneenhalf uur over om een besluit te nemen. Als speelterrein voor de extra ontmoeting wordt het Feyenoord-Stadion als belangrijke kandidaat gezien. Stuttgart ziet Rotterdam als de meest ideale plek. Bij Leeds werd Parijs genoemd, hoewel de Engelsen vinden dat het duel op hun eigen veld zou moeten plaatsvinden. “Als de tweede wedstrijd in 3-0 zou zijn geëindigd zou er een verlenging noodzakelijk zijn geweest en die zou dan bij ons zijn gespeeld”, legde voorzitter Les Silver van Leeds United-voorzitter uit.

Silver toonde zich teleurgesteld over de uitspraak van de UEFA. Hij noemde het het zoeken naar een “happy compromis”. Volgens de voorzitter is Stuttgart niet zeven minuten in overtreding geweest, maar de hele wedstrijd. De Duitse teamleiding had vier buitenlanders op het wedstrijdformulier gezet en dat is, ook al spelen er maar drie, niet toegestaan. De Serviër Dubajic, de IJslander Sverrisson en de Zwitser Knup stonden in Leeds in de basisopstelling. De Joegoslaaf Simanic viel in de slotfase in.

Gerhard Mayer-Vorfelder, de voorzitter van VfB Stuttgart, vond het positieve van de uitspraak dat zijn club nog een herkansing krijgt. Diskwalificatie had, rekende hij voor, de Duitse kampioen ongeveer acht miljoen mark gekost. Mayer-Vorfelder was van oordeel dat het had meegeteld dat Stuttgart zelf de overtreding had gemeld bij de UEFA. Manager Wilkinson van Leeds bestempelde dat echter als onzin. Volgens hem was Stuttgart daartoe wel gedwongen omdat anders een Duits dagblad het voorval als eerste had gepubliceerd.

Stuttgart kreeg ook nog een geldboete van ongeveer 14.000 gulden. De Duitse club diende bij wijze van tegenoffensief een protest in over het meespelen van de Welshman Gary Speed. Hij zou, aldus Stuttgart, de vierde en dus niet toegestane buitenlander bij Leeds United zijn. Dat bleek niet het geval. Speed speelt al langer dan vijf jaar in de Engelse competitie. En dan geldt volgens de reglementen zo iemand als speler uit dat land zelf.

Bij de UEFA werd er over gesproken om de derde wedstrijd tussen Leeds en Stuttgart komende vrijdag, zaterdag of zondag te laten spelen. Zowel de Engelse als de Duitse competitie ligt dan stil in verband met een interland, de woensdag erna. De Engelse bondscoach heeft al aangekondigd te protesteren als dat gebeurt. Hij heeft twee spelers van Leeds, Batty en Dorigo, geselecteerd.

Leeds United leed afgelopen zaterdag in de competitie een gevoelige 4-2 nederlaag tegen het gepromoveerde Ipswich Town. Stuttgart verloor gisteravond met nog grotere cijfers, 4-0 tegen Eintracht Frankfurt.

De tuchtcommissie van de UEFA trad wel hard op tegen PAOK Saloniki. De Griekse club werd ten minste voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal. Alleen de keren dat PAOK zich ook daadwerkelijk voor één van de internationale toernooien plaatst, tellen mee voor de straf. Supporters van PAOK misdroegen zich afgelopen woensdag tijdens de UEFA-Cupwedstrijd tegen Paris Saint Germain en verstoorden door het gooien van voorwerpen op het veld het voetbal. Scheidsrechter John Blankenstein zag zich genoodzaakt het duel aan het einde van het eerste helft te staken.