Titelverdediger Tsjizjov komt bij WK dammen alleen aan de leiding

TOULON, 5 OKT. Met een maximale score van vier uit twee heeft titelverdediger Alexei Tsjizjov dit weekeinde bij het WK dammen in Toulon alleen de leiding genomen.

De Nederlandse oud-wereldkampioenen Sijbrands en Wiersma scoorden elk een punt minder en zagen hun achterstand tot twee punten groeien. Clerc, die evenals het duo Koyfman/Valneris twee winstpartijen liet aantekenen, kwam naast zijn landgenoten. Gantwarg, die voor dit weekeinde met Tsjizjov het veld aanvoerde, kwam twee keer niet verder dan remise en viel terug naar de met het Nederlandse trio gedeelde tweede plaats.

Tsjisjov slaagt er in Toulon telkens weer in uit niets iets te maken. Tot verrassing van de mee analyserende toeschouwers, die soms steun krijgen van de al uitgespeelde grootmeesters. Soms vinden zij sluitende remise-varianten voor de tegenstanders van de wereldkampioen, maar in de speelzaal worden dergelijke wendingen steevast over het hoofd gezien.

Zoiets gebeurde gisteren tegen Traore. Men dacht de Ivoriaan grote remisekansen toe. Tsjizjov wist echter ook nu weer het kleinst mogelijke voordeel in winst om te zetten.

De Nederlandse titelkandidaten kunnen er weinig tegen beginnen. “Hoe zo niet in vorm?”, merkte Sijbrands secondant Krajenbrink tijdens de dertiende ronde op. “Het is bijna niet te vatten, hoe hij het voor elkaar krijgt.”

Huissenaar Gérard Jansen werd zaterdag ook al naar een nederlaag geleid. Tot in het middenspel bleven de posities nog redelijk in evenwicht. Toen ook de klok een rol ging meespelen, brak voor de oud-Europese kampioen het fatale partijgedeelte aan.

“Op dat moment begonnen toch ook weer de recente nederlagen een rol te spelen. Hoewel ik me had voorgenomen dat verleden van me af te zetten, ontkwam ik er niet aan en vocht ik meer tegen mezelf dan tegen Tsjizjov”, stelde de Huissenaar na afloop. Achteraf bleek dat Jansen heel lang een puntendeling in handen had, maar in de tijdnoodfase zijn kansen verknoeide.

Ook de meeste andere Nederlandse spelers hadden het zaterdag moeilijk. De eerste confrontatie tussen de "Nederlandse' en de "Russische' groep werd niet ten onrechte met enige vrees tegemoet gezien. Wiersma speelde nogal speculatief tegen de moeilijk te kloppen Litouwer Boezinski. Zozeer zelfs, dat de Fries zelfs dicht bij een nederlaag was. Dat onheil kon hij echter nog net voorkomen. Zoals ook Gantwarg een minder prettig verjaardag vierde. Hij had nog geluk dat Scholma een mogelijk winnende wending miste. Ook Sijbrands was teleurgesteld. Tegen Foerman was hij dicht bij de winst, maar de jonge Moskoviet kon nog net ontsnappen.

Alleen Clerc was wel succesvol. Het slachtoffer werd Baljakin die in een spannend tijdnoodduel ten onder ging. De klok was de Hagenaar een dag later opnieuw gunstig gezind. Tegen Chmiel vocht Clerc urenlang om aan puntverlies te ontkomen. De Pool gaf tastte pas in het zesde speeluur, met de remise in handen, volledig mis. Sijbrands en Wiersma verwierven tegen Hubner en Marcos eveneens beslissend voordeel in de kritieke tijdfase.

De nederlaag van Jansen tegen Koyfman liet zich in het middenspel al voorspellen. Scholma kon zijn goede spel tegen Gantwarg niet continueren. Mogiljanski maakte na bijna zes uur spelen een einde aan diens ongeslagen status. (ANP)