Suriname leeft mee

PARAMARIBO, 5 OKT. De regering en het volk van Suriname zijn diep geschokt door de vliegramp in de Bijlmermeer. Dat heeft president Ronald Venetiaan gisteravond gezegd op de Surinaamse televisie.

De ramp “treft evenzeer ons land”, zei Venetiaan, gezien het grote aantal Surinamers dat in de Bijlmerflats woont. “Wij leven intens mee met de gewonden en nabestaanden”, aldus de president. “Wij betuigen onze innige deelneming met de nabestaanden en wensen hen kracht en sterkte toe. Wij leven eveneens intens mee met degenen die nog in onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren.”

De Surinaamse regering heeft haar consulaat in Amsterdam gisteren opdracht gegeven een crisiscentrum in de Bijlmermeer in te richten en slachtoffers en nabestaanden bijstand te verlenen. In Paramaribo vormden zich onmiddellijk lange rijen mensen voor het postkantoor, om contact te leggen met familie en kennissen in Nederland. De telefoonmaatschappij Telesur heeft toegezegd faciliteiten te zullen bieden aan familieleden van bewoners van de getroffen flats om direct naar Nederland te kunnen bellen.

Het nieuws van de vliegramp werd in Suriname om 16.00 uur plaatselijke tijd bekendgemaakt in een speciale uitzending van het televisiestation ATV, dat gebruik maakte van beelden van de Amerikaanse zender CNN. Het televisiestation zond daarna voortdurend nieuwsbulletins uit, van CNN en later van de NOS. In de vooravond bracht de Surinaamse Televisie Stichting ook beelden van de NOS en een eigen verslag. Televisie en radio werden voortdurend opgebeld om nadere bijzonderheden.

Bij veel Surinamers roept de vliegramp herinneringen op aan het ongeluk met een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, dat in juni 1989 neerstortte bij de luchthaven Zanderij. Daarbij kwamen 179 mensen om het leven.

In Amsterdam-Zuidoost wonen meer dan 40.000 Surinamers. Onduidelijk is hoeveel Surinamers er zijn onder de slachtoffers van de ramp met het toestel van El Al. De Stichting Landelijke Federatie van Welzijnsorganisaties voor Surinamers heeft namens alle Surinaamse organisaties in Nederland haar medeleven betuigd aan iedereen die familieleden of kennissen heeft verloren, of nog in grote onzekerheid verkeert over het lot van dierbaren.

Momenteel zijn Surinaamse organisaties druk bezig met het op gang brengen van de hulpverlening. Daarvoor is de assistentie ingeroepen van H. Abrahams, die tijdens de vliegramp met de DC8 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij in 1989 heeft geholpen bij de opvang en begeleiding van nabestaanden. Het team van Abrahams heeft zijn intrek genomen in het Bijlmersportpark. Ook op het Surinaamse Consulaat in Amsterdam is een crisiscentrum ingericht.