Spanje wil gezamenlijk Europees reservefonds

MADRID, 5 okt. De Europese centrale banken zouden hun deviezenreserves moeten onderbrengen in een gezamenlijk multilateraal fonds om beter bestand te zijn tegen de druk van de valutahandel. Dit heeft de Spaanse minister van financiën Carlos Solchaga zaterdag gesuggereerd in een vraaggesprek met de Britse Financial Times.

De bewindsman meent dat het EMS “vrijwel geheel kapot” is en dat maatregelen om het systeem te redden niet kunnen wachten tot de top van Birmingham op 16 oktober. Hij wil dat de Europese ministers van financiën al deze week stappen nemen om het vertrouwen in het EMS te herstellen. Tot deze stappen zou in ieder geval een gecoördineerde renteverlaging moeten behoren. Verder vindt Solchaga dat er op korte termijn gesproken moet worden over een nieuwe herschikking van de munten in het systeem. Hij wilde echter nog niet zo ver gaan om een formele oproep tot herziening van het systeem te doen.

Madrid dringt bij zijn Europese partners aan op een gezamenlijke oplossing voor de wisselkoers-problemen uit angst voor de aanhoudende druk op de peseta. Nog geen maand geleden was de Spaanse munt één van de sterkste binnen het EMS, maar ondanks een devaluatie van vijf procent op 17 september hangt ze nu onderin. Volgens Solchaga is het onmogelijk de geloofwaardigheid van het systeem te herstellen door acties van individuele banken.

Spanje is binnen de EG na Duitsland het land met de op één na grootste buitenlandse reserves. In de maand september heeft de centrale bank zeker 13,5 miljard dollar (19 procent) moeten besteden aan interventies. Dit percentage is volgens de bewindvoerders zorgwekkend, maar steekt nog altijd gunstig af vergeleken bij wat met name Frankrijk, Italië en Groot-Britannië hebben moeten uitgeven om hun munten te beschermen.

Het plan voor het gezamenlijke fonds past in het hardnekkige streven van de Spaanse regering om op economisch gebied de aansluiting met de sterke landen van de EG niet te verliezen. Dit wordt gezien als de beste bescherming tegen het dreigend verlies aan vertrouwen van buitenlandse investeerders. Solchaga noemde recente suggesties van zijn Duitse collega Waigel voor een monetaire unie van "concentrische cirkels' waarbij de sterkste landen al vast met één munt beginnen, onbegrijpelijk en “gevaarlijk”.