Schokgolf door Israel

TEL AVIV, 5 OKT. Het nieuws over de ramp met het vliegtuig van El-Al in Amsterdam is gisteravond als een schokgolf door Israel gegaan. “Het is een verschrikkelijke ramp die het geliefde en sympathieke (Nederlandse) volk heeft getroffen”, zei de minister van buitenlandse zaken Shimon Peres. Hij bood Nederland alle mogelijke hulp aan, inclusief het sturen van de Israelische legereenheid die zich heeft gespecialiseerd in het zoeken van slachtoffers in rampgebieden.

Onmiddellijk na het bekend worden van het nieuws werden de reguliere televisie-uitzendingen onderbroken en draaide de radio alleen nog maar klassieke muziek. De gevoelens van diep medeleven komen vandaag ook tot uitdrukking in hoofdartikelen in de Israelische pers en tijdens gesprekken met Israelische burgers.

Uit de reacties hier blijkt dat Nederland in de harten van de Israeliërs nog een bijzondere plaats inneemt en dat daarom het medeleven gemeend is. President Chaim Herzog van Israel drukte gisteravond in een telegram aan koningin Beatrix zijn gevoelens over de ramp uit. Premier Rabin wenste in een telegram aan premier Lubbers de gewonden snel beterschap. “Ons hart is in dit uur met jullie nu wij treuren om de dood van Nederlandse en Israelische burgers.”

De Egyptische president Mubarak heeft vandaag in een telegram aan premier Rabin zijn medeleven betuigd met de ramp in Amsterdam.

Israelische luchtvaartspecialisten breken zich het hoofd over de oorzaak van de ramp. “Naar mijn mening is er sprake van sabotage”, zei gisteravond de ex-commandant van de Israelische luchtmacht Amos Lapidot tegen het blad Hadashot. Aan het hoofd van een door de minister van transport Caesar ingestelde commissie van onderzoek is Lapidot vanmorgen naar Nederland gevlogen. Ook El-Al heeft vanmorgen met hetzelfde speciale vliegtuig een commissie van onderzoek naar Nederland gestuurd.