Ruim honderd doden bij gevangenisopstand in Brazilië

RIO DE JANEIRO, 5 OKT. Bij een gevangenisopstand vrijdag en zaterdag in de Braziliaanse stad São Paulo zijn ten minste 108 mensen om het leven gekomen. Dit cijfer is bekend gemaakt door de Braziliaanse Orde van Advocaten. Het ministerie van openbare veiligheid van de staat São Paulo spreekt van “meer dan honderd doden”.

De opstand begon vrijdagmiddag met een gevecht tussen twee rivaliserende bendes in de meer dan 2.000 gevangenen tellende "afdeling 9' van de overvolle Carandiru-gevangenis, die tot de grootste van Latijns Amerika behoort. Direct daarop werd de groep voor "tactische acties' van de militaire politie ingezet om de opstand neer te slaan. Aanvankelijk lukte het de politie niet om de orde te herstellen. De gevangenen staken matrassen, kleding en hout in brand en verhinderden de brandweer om het vuur te blussen.

Vrijdagavond zette de politie nog eens 350 man in die het met traangas en geweervuur uiteindelijk lukte om de opstand neer te slaan. Volgens een majoor van de politie waren vele gevangenen al doodgeschoten of doodgemarteld toen het de troepen er in slaagden het gebouw te bezetten. Maar de Braziliaanse Orde van Advocaten spreekt van “ontoelaatbaar geweld” van officiële zijde en van een “slachtpartij”.

Gouverneur Luiz Antonio Fleury van São Paulo weigerde gisteren commentaar te geven op het opterden van de politie. De autoriteiten hadden vrijdag een dodental van slechts acht opgegeven, volgens de krant Folha de São Paulo om de kansen niet te verkleinen van Fleury's PMDB-partij bij de lokale verkiezingen die zaterdag werden gehouden.

De opstand van vrijdag in het huis van bewaring heeft het grootste aantal slachtoffers opgeleverd van gevangenismuiterijen in São Paulo in de afgelopen jaren. In 1987 kwamen bij een twaalf uur durende opstand in de strafgevangenis 31 gevangenen om het leven nadat duizend opstandelingen zeventig cipiers hadden gegijzeld. Bij een opstand een jaar eerder, eveneens in een strafinrichting in São Paulo, werden twaalf gevangenen gedood.