Roemenië

BOEKAREST, 5 OKT. President Ion Iliescu van Roemenië is er volgens de definitieve uitslagen van de Roemeense presidentsverkiezingen, acht dagen geleden, niet in geslaagd een tweede ronde te voorkomen.

Hij kreeg 47,34 procent van de stemmen en kwam daarmee op grote voorsprong op zijn belangrijkste rivaal Emil Constantinescu, die 31,24 procent kreeg, maar hij kwam bijna drie procent te kort voor de vereiste absolute meerderheid. De tweede ronde wordt komende zondag gehouden. Op Iliescu hebben ruim 5,63 miljoen Roemenen gestemd, op Constantinescu, de kandidaat van de Democratische Conventie, ruim 3,17 miljoen. Op de derde plaats is de extremistische nationalist Gheorghe Funar geëindigd; hij kreeg bijna 1,3 miljoen stemmen, 10,88 procent van het totaal. Caius Traian Dragomir, de kandidaat van het Front van Nationale Redding, eindigde op 4,75 procent. (AFP)