RKC-trainer Van Veen: "Tijd heelt gelukkig veel wonden'

WAALWIJK, 5 OKT. Leo van Veen valt dezer dagen niet te benijden. Gisteren zag de oefenmeester van RKC dat zijn elftal op de pijnbank werd gelegd door Ajax (0-5), waarbij de toch al gehavende ploeg Marco Boogers kwijtraakte wegens een rode kaart. Vandaag staat Van Veen terecht in de zwart-geldaffaire van de Waalwijkse club. En woensdag ontmoet RKC in het sportpark Olympia wederom een moeilijke tegenstander: PSV. “Dit wordt een aardig weekje”, zuchtte Van Veen dan ook met gevoel voor understatement.

De voormalige kroonprins van het trainersgilde zag er gisteren in zijn grasgroene clubblazer onberispelijk uit, probeerde luchtig over de problemen heen te stappen, maar inwendig knaagden de zorgen. Van Veen ziet al jaren kans met veel kunst en vliegwerk een veredelde amateurclub als RKC in de eredivisie te houden. De gewenste overstap naar een topclub bleef echter uit. De afgelopen zes jaar werd zijn verblijf in het Brabantse land alleen even onderbroken door een kortstondig dienstverband bij VVV van nog geen seizoen.

Er waren genoeg contacten met andere clubs, maar die leidden nooit tot concrete verbintenissen. Van Veen wordt weleens verweten dat zijn betrekkelijke succes het gevolg is van zeer negatief voetbal, waarmee hij in zijn eigen Madurodam-stadionnetje weinig schade aanricht, maar bij andere clubs het publiek van de tribunes jaagt. Die kritiek wuift hij weg. “De pers volgt ons alleen als wij tegen de topclubs spelen. Dan moeten we ons behoudend opstellen. In andere wedstrijden kunnen we wel degelijk voor heel aantrekkelijk voetbal zorgen.”

Dat gebeurde gisteren in elk geval niet tegen Ajax, toen Van Veen zijn eigen publiek probeerde te vermaken door middel van een opstelling met één spits, Marco Boogers. Nadat deze gefrustreerd met een rode kaart van het veld was gezonden, betrok de ploeg de loopgraven rondom het eigen doel. Het resultaat desondanks: een royale 0-5-nederlaag. Volgens Van Veen gaat zijn team, dat gisteren Hoekstra, Decheiver, Gouda en Hutten door blessures miste, momenteel niet gebukt onder de publiciteit over de zwart-geldaffaire. Van Veen is daar zelf ook volop in verwikkeld geraakt. Hij moet zich vandaag in de rechtbank van Den Bosch verantwoorden voor een bedrag van vijftienduizend gulden dat hij belastingvrij heeft ontvangen.

In deze zaak zou RKC de fiscus voor 1,8 miljoen gulden hebben benadeeld. Ook spelers hebben zwarte betalingen ontvangen, maar zij gaan voorlopig vrijuit. Van Veen blijft uiterlijk onbewogen als de onverkwikkelijke affaire ter sprake komt. “Vorig seizoen heeft mijn selectie deze kwestie ook goed verwerkt. Toen werden er ook spelers opgeroepen voor verhoren en kwamen er een hoop privé-zaken in de publiciteit. Je werd er natuurlijk voortdurend mee geconfronteerd. Dan miste ik die weer en dan weer die op de training. Ook ontbrak ik zelf af en toe. Dan kreeg je natuurlijk wel verhalen, maar het leidde nooit tot onrust. Daarin moet ik de groep een compliment geven.”

Van Veen vindt de hele gang van zaken “uiterst vervelend”, maar hij wekt niet de schijn er wakker van te liggen. “Als ik morgenmiddag hier kom, moet ik toch gewoon weer over gaan tot de orde van de dag.” Aan de andere kant heeft hij reden zich zorgen te maken. Het is de vraag of hij de dans zal ontspringen. “Ze zijn al mijn gangen nagegaan. Ze zijn gaan graven tot de tijd dat ik nog speler was bij FC Utrecht. De tijd heelt gelukkig een heleboel wonden. Wat er ook uitrolt, ik hoop niet dat ik voor altijd nagewezen wordt door deze affaire.”

De zwart-geldaffaire overschaduwt de personele problemen waarmee RKC kampt. Met name de voorste linie wordt steeds meer uitgedund. Harry Decheiver worstelt met de naweeën van een knieblessure en is nog zeker een maand uit de roulatie. Hoekstra zal tegen PSV ook niet in staat zijn te spelen. Marco Boogers wel. Hij zal pas na woensdag worden geschorst voor de kopstoot die hij gisteren uitdeelde aan Frank de Boer. De aanvaller, die een geïrriteerde indruk maakte, ongetwijfeld omdat hij als enige in de spits niets kon uitrichten, stoorde zich eraan dat de linksback van Ajax bij een ingooi in de weg stond. Bovendien beschuldigde hij arbiter Ab Schuurmans van klassejustitie. “Hij fluit in het voordeel van de grote clubs, de kleine worden gepakt. De arbitrage heeft daar toch een handje van. Vorige week konden Blind en Menzo ook zo maar grove overtredingen uitdelen, zonder dat ze daarvoor werden gestraft.”

De uitsluiting van Boogers bood Ajax de kans om aan het doelsaldo te werken. Wim Jonk was de geestelijke vader van twee treffers. Bondscoach Dick Advocaat kan bijna niet meer om hem heen als het gaat om de selectie van het Nederlands elftal voor de interland tegen Polen. De Hagenaar heeft nog tien dagen de tijd om aan een concept te sleutelen waarin hij zowel Jonk als Koeman kan laten functioneren.

Dennis Bergkamp voegde weer drie treffers aan zijn totaal van nu acht toe. Het laatste doelpunt was er een van wereldklasse. De Ajacied had zijn spieren in de blessuretijd zo goed in bedwang dat hij vanaf de rand van het strafschopgebied een bal met een grote boog over de RKC-defensie en doelman Herman Teeuwen lobde. Het wonderschone moment deed denken aan de treffer waarmee Johan Cruijff op 6 december 1981 tegen Haarlem als speler zijn rentree vierde in De Meer. Bergkamp is dan ook een van de weinige voetballers die in de voetsporen kan treden van de grote meester.

    • Erik Oudshoorn