Register veel gebeld

AMSTERDAM, 5 OKT. Vanaf half acht gisteravond beantwoordt het bevolkingsregister in Amsterdam de aanhoudende stroom telefoontjes van mensen die informatie willen over welke woningen precies getroffen zijn en wie op welk adres is ingeschreven. In trainingspak en pyama kwamen de ambtenaren vannacht naar hun werk. Voor zich een lijst met de nummers van de getroffen apartementen. “Nee, Groeneveen 115 hoort niet tot de direct getroffen nummers. Maar ik kan u niet zeggen of ze veilig zijn.”

Honderden van dit soort telefoontjes krijgen de ambtenaren. “Ze bellen uit de hele wereld”, vertelt Henk, die meteen toen hij van de ramp hoorde naar zijn werk is gerend. De meeste buitenlandse telefoontjes komen uit Suriname, “maar ook uit Japan waar ze vroegen of het bij de Magere Brug lag”.

Behalve over de flats en bewoners krijgt het bevolkingsregister echter ook veel andere vragen: “Net weer een man die belde dat zijn vrouw met een speurhond uit Zeeland op weg was naar de ramp en wilde weten waar ze precies moest wezen”.

Het informatienummer van het bevolkingsregister (020-5519180, 5519168 of 5519181) blijft de hele dag open. In het kantoor van stadsdeelraad Zuidoost is een crisiscentrum ingericht, waar het publiek terecht kan voor informatie over slachtoffers en overlevenden van de ramp. Het telefoonnummer van het crisiscentrum is 020-5670222. Een lijst met namen van potentiële slachtoffers is niet beschikbaar. Men werkt met een lijst van flatnummers.