Play-offs: oneerlijk, maar mooi

Neptunus had na 42 wedstrijden in de hoofdklasse van de honkbalcompetitie acht punten voorsprong op nummer twee, Kinheim. Toch werd de Rotterdamse club geen kampioen. Dat is de schuld van het in het honkbal gehanteerde systeem met play-offs, een extra competitie na de reguliere speeltijd. ADO eindigde op liefst twaalf punten van Neptunus, maar haalde zaterdag wel voor het eerst in de clubgeschiedenis de nationale titel binnen.

Play-offs zijn natuurlijk in deze vorm uitermate oneerlijk. Maar het maakt de sport ook uitermate mooi. Met een doodgewone competitie was Neptunus al weken voor het einde kampioen geweest. Leuk voor de Rotterdammers. Zou ongetwijfeld een leuk feestje zijn geworden. Maar de vreugde bij ADO was afgelopen weekeinde niet te overtreffen. Ternauwernood de nacompetitie halen en drie weken later ben je ineens kampioen. Dat geeft plezier en emotie. En sport draait om emoties.

Gezien de recente gebeurtenissen op honkbalgebied in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag zou je elke tak van sport play-offs adviseren. Natuurlijk is er niet altijd de zekerheid van zo'n ontknoping als met ADO. Soms is de reguliere competitie zo spannend dat daarvoor play-offs niet nodig zijn. Maar dat weet je pas achteraf. De hockeysters houden momenteel hun adem in. Eindelijk slaagden ze er in hun play-offs te krijgen. Amsterdam en HGC maakten jarenlang met z'n tweeën de dienst uit in de hoofdklasse en de competitie was hard aan wat nieuw leven toe. Maar uitgerekend nu dienen zich ineens andere ploegen in de kop van het klassement aan. Titelhouder Amsterdam staat na drie wedstrijden zelfs onderaan de ranglijst, maar heeft straks aan een vierde plaats genoeg om weer om het kampioenschap te kunnen strijden.

Play-offs zijn een van oorsprong Amerikaans idee. Ze zijn er in alle vormen. Met vier teams, zes of acht en met heel veel of met weinig wedstrijden. Er is één vorm uitgedokterd die minder oneerlijk is dan de andere. Daarin wordt de kampioen van de "voorronde' beschermd. Die staat als beloning in ieder geval in de finale en de andere ploegen - meestal de nummers twee, drie, vier en vijf - maken onderling uit wie de tegenstander wordt. De nummer vijf begint tegen de nummer vier, de winnaar speelt tegen de nummer drie enzovoort.

Voor de arme honkballers van Neptunus zou dat systeem een uitkomst zijn geweest.

    • Hans Klippus