Nieuw geweld in Duitsland bij viering eenheid; Kohl hekelt acties neonazi's

SCHWERIN, 5 OKT. De viering van de tweede verjaardag van de Duitse eenwording is het afgelopen weekeinde overschaduwd door verscheidene nieuwe rechts-radicale aanslagen.

Minister van binnenlandse zaken Rudolf Seiters maakte intussen gisteren bekend dat hij later deze week wil overleggen met de deelstaten over maatregelen om de rechts-radicalen te beteugelen. Seiters wil het makkelijker maken om rechts-radicalen vast te houden, zodat ze niet onmiddellijk opnieuw aan rellen kunnen deelnemen. Ook ligt het in Seiters bedoeling om de contacten tussen de verschillende veiligheidsdiensten op dit terrein te verstevigen.

Bondkanselier Helmut Kohl, president Richard von Weizsäcker en tal van andere prominenten woonden zaterdag de viering van de tweede verjaardag van de Duitse eenwording bij in het Oostduitse Schwerin. Kohl keerde zich daarbij in zijn toespraak scherp tegen de neo-nazistische terreur die Duitsland de laatste maanden heeft overspoeld en noemde deze een schande. Tegelijkertijd drukte hij de Oostduiters op het hart niet het vertrouwen te verliezen in de toekomst.

Enkele honderden linkse demonstranten in Schwerin zorgden voor onrust en probeerden de kanselier met eieren te bekogelen. De politie arresteerde een honderdtal linkse "Autonomen'. Volgens het televisiestation ARD wist een man Kohl zelfs tijdens een wandeling door het centrum van Schwerin te benaderen en een slag in de buik te geven. De politie zei echter dat het slechts om een man ging die zich in de buurt van de kanselier had bevonden en tijdig kon worden ingerekend.

President Von Weizsäcker riep de Duitsers op meer zelf-discipline te betrachten en gemeenschapgevoel op te brengen. Hij zei dat de Westduitsers de komende vijf jaar zouden moeten afzien van reële loonsverhogingen.

In de Oostduitse plaats Greifswald, waar zich al eerder incidenten hebben voorgedaan, werden zaterdag twee Molotov-cocktails gegooid naar een opvangcentrum voor asielzoekers. Het vuur kon echter snel worden geblust. Rechts-radicale jongeren poogden verder een door de politie verhinderde aanslag op asielzoekers in Lobenstein in de deelstaat Thüringen uit te voeren. In de stad Halle raakte een vrouw ernstig gewond, toen tientallen rechts- en links-radicalen het met elkaar aan de stok kregen.

Op verschillende plaatsen, onder andere in Dresden, hielden neonazi's hun eigen herdenkingen van de Duitse eenwording, dikwijls onder het roepen van leuzen als "Duitsland voor de Duitsers' en "We willen die varkens van asielzoekers niet meer'.

Op veel plaatsen in Duitsland werd er gedemonstreerd tegen het recente rechtse geweld. Dit gebeurde onder andere in het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen. Tien dagen geleden werd daar een brandaanslag uitgeoefend op een barak, die een museum herbergde.

In de Westduitse stad Stuttgart en in het Oostduitse Straussberg werden het afgelopen weekeinde joodse begraafplaatsen geschonden. In Stuttgart werden er hakenkruisen op de graven aangebracht en de kreet "Sieg Heil'.

Volgens de Duitse autoriteiten hebben rechts-radicalen in de periode van januari tot eind september van dit jaar 1.296 aanslagen gepleegd. Daarbij vielen tien doden. Ook hebben de autoriteiten 4.400 neonazi's geïdentificeerd.

In het Oostduitse Peenemünde herdachten intussen enkele duizenden mensen dat vijftig jaar geleden, onder het Hitler-bewind, de eerste V-2 raket met succes werd gelanceerd. De Duitse regering besloot vorige week pas te elfder ure, na felle protesten uit binnen- en buitenland, niet officieel aan de festiviteiten deel te nemen. Hitlers V-2 raketten doodden in Londen zo'n 2.000 mensen, terwijl naar schatting 20.000 dwangarbeider het leven lieten bij de produktie ervan. (AP, Reuter, AFP)