Nedlloyd gevraagd op zwak Damrak

AMSTERDAM, 5 OKT. Op een zwakke Amsterdamse effectenbeurs was Nedlloyd vanmorgen een van de weinige uitschieters. Het Rotterdamse transportconcern steeg enkele dubbeltjes na berichten uit Oslo dat institutionele aandeelhouders van Nedlloyd het Noorse olieconcern DNO zouden willen redden.

AMSTERDAM Een woordvoerder van Nedlloyd zei vanmorgen van niets te weten. Het bericht, dat via het persbureau Reuter naar buiten kwam, betrof de opschorting van de koers van DNO op de beurs van Oslo. Volgens de Noorse beurs had DNO, zelf aandeelhouder in Nedlloyd, de opschroting zelf aangevraagd. Het zwaar verlieslijdende olieconcern zou in gesprek zijn met enkele institutionele aandeelhouders van Nedlloyd over financiële redding van DNO. De koers van Nedlloyd steeg aanvankelijk een gulden tot 35 gulden maar zakte daarna enkele dubbeltjes terug.

Nedlloyd was duidelijk een uitschieter op de Amsterdamse beurs. Er heerste een flauwe en nerveuze stemming op het Damrak. Behalve de forse daling in Wall Street stond Londen al kort na opening op 50 punten verlies en liet Tokyo 1,3 procent liggen. Ook de beurs in Parijs maakte een slechte dag door. De Franse aandelenkoersen daalden circa drie procent. Daar kwam opnieuw een flauwe stemming op de valutamarkt bij. De dollar verloor meer dan 2 cent terwijl het pond sterling zelfs vijf cent verloor op 2,69 gulden.

Tegen elf uur boorde de EOE-index zich door de grens van 280 en kort na elf uur stond deze belangrijke beursthermometer 5 punten lager. De stemmingsindex was toen 1,6 lager op 108,5. De grote aandelenfondsen Koninklijke Olie en Unilever zakten elk bijna een rijksdaalder. Ook Elsevier kreeg klappen. De beoogde fusie met Reed wordt steeds meer bedreigd door de tuimeling van het pond sterling. Het uitgeversfonds werd bijna vier gulden gedrukt. Collega Wolters Kluwer moest meer dan twee gulden terug.

Het veelgeplaagde Daf kon zich nog niet herstellen van de vorige week opgelopen averij. De koers bewoog zich enkele dubbeltjes lager tot dicht bij 13 gulden. Fokker verloor een halve gulden op 18,70 gulden.

De koers van VNU, dat vorige week werd verrast door het plotselinge vertrek van bestuurder Van Tienen, kalfde een gulden af naar 87,80 gulden.

In de papiersector zag KNP zich twee kwartjes ontgaan op 41,10 gulden. Buhrmann zakte zeven dubbeltjes naar 33,80 gulden. In de voedings- en genotmiddelensector verloor Heineken bijna twee gulden op 166,60 gulden. CSM verloor een gulden op 103,60 gulden en Bols zes dubbeltjes op 39,90 gulden. Het staalfonds Hoogovens werd zeven dubbeltjes lager te koop aangeboden op 36,70 gulden.

Ook op de lokale markt was het kommer en kwel. Flinke verliezen waren er onder meer voor Nutricia, Ahrend, Borsumij en Wolff.

De obligatiemarkt ging tegen de trend op de aandelenmarkt in en was hoger.

LONDENDe aandelenkoersen duikelden vanochtend met gemiddeld 2,5 procent omlaag bij een verder afglijdend pond sterling. De FT-100 index stond aan het einde van de ochtend op een verlies van ruim 65 punten bij 2.485.

FRANKFURTDe koersen brokkelden vanochtend verder af. Op beursopening liet de Dax-30 index bij 1.455 al een teruggang zien van ruim 1,5 procent ten opzichte van het slot van vrijdag.

TOKIO Voor de zevende achtereenvolgende beursdag daalden de Japanse aandelenkoersen verder. Het Nikkei-225 gemiddelde verloor vandaag 222,57 punten (1,28 procent) en eindigde op 17.101,50.