Nederlandse televisie is toe aan een 'rampenplan'

De zondagsrust is heilig in Nederland, maar niet bij de KRO als op een dichtbevolkte woonwijk van de hoofdstad een Boeing 747 neerstort.

Het NOS-Journaal komt de eer toe als eerste het nieuws (om 19.45 uur, de primeur had de Amerikaanse nieuwszender CNN) en vijftien minuten later beelden van de brandende flats de wereld te hebben ingestuurd, de KRO volgde na een langzame start om 21.00 uur met nuttige studiogesprekken met ooggetuigen en deskundigen die veel inzicht leverden. De actualiteitenrubriek klopte daarmee het Journaal met meters.

Het Journaal was snel ter plekke met een camerateam en een verslaggever die via de autotelefoon verslag deed. Maar nieuwe beelden van de ramp (met de verslaggever in beeld!) volgden pas om 22.40 uur. Wel kreeg de NOS de beschikking over amateurbeelden die in een van de eerste extra journaals werden uitgezonden, maar geen extra beelden van het eigen team, geen directe beeldverbindingen en tot laat de verslaggever uitsluitend via de autotelefoon.

De KRO bleek een camerateam aan het werk te hebben in Amsterdam en die spoedde zich naar de ramp. De beelden leverden weinig nieuwe gezichtspunten op, maar ze waren tenminste nieuw. Belangrijker waren de studiogesprekken met ooggetuigen, deskundigen op uiteenlopende gebieden (en een eerste gesprek met minister Maij-Weggen) en tussendoor een stroom aan berichten (de KRO meldde als eerste plunderingen in een nabijgelegen winkelcentrum). Het NOS-Journaal kwam niet verder dan direct betrokkenen te vragen naar "de werking van het rampenplan'.

De KRO schrapte programma's, kwam op stoom en schakelde steeds vaker over naar de studio van Brandpunt. De TROS op Nederland 2 doet helemaal niet meer aan actualiteiten en maakte slechts ruimte voor de extra Journaals, net als de VPRO op Nederland 3 die uit piëteit een comedyserie schrapte maar overigens de programmering handhaafde. RTL4 meldde buiten de reguliere journaals niets.

Nee, wie echt wilde weten wat er in Amsterdam gebeurde kwam buiten het verspreidingsgebied van Radio Noord-Holland, die er vanaf het begin "boven op zat', aan zijn trekken via Radio 1, dat toen de omvang van de ramp maar enigszins duidelijk was tot vanmorgen vroeg voortdurend over de ramp heeft gerapporteerd. Op radio blijken de scherp getrokken grenzen tussen de omroepen die de televisie zo verkaveld houden geen barriëre voor een snelle en volledige verslaggeving. De krachten werden gebundeld, het leverde boeiende radio op.

De televisie is toe aan een "rampenplan'.

    • Zeger Luyendijk