Luchtbrug op Sarajevo na maand hervat

LJUBLJANA, 5 OkT. De luchtbrug op Sarajevo is zaterdag hervat. Op het vliegveld van de Bosnische hoofdstad landde even na twaalf uur een Amerikaans C-130 Hercules transportvliegtuig met 21 ton voedsel.

De luchtbrug werd op 3 september onderbroken nadat een Italiaans vrachtvliegtuig met humanitaire hulp was neergeschoten. Het vliegveld moest zondagmorgen echter opnieuw vanwege de slechte weersomstandigheden - regen en laaghangende bewolking - worden gesloten, nadat nog vier vliegtuigen met 50 ton levensmiddelen, medicijnen en radarapparatuur geland waren. Als de weersomstandigheden het toelaten worden vandaag negen vluchten op Sarajevo uitgevoerd.

De leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, heeft gedreigd zijn delegatie van de Joegoslavische vredesconferentie in Genève terug te trekken wanneer de Veiligheidsraad van de VN of de EG mocht besluiten het luchtruim van Bosnië te sluiten voor militair vliegverkeer. Ook zei hij vanmorgen in Genève dat de Servische luchtmacht haar militaire operaties zal voortzetten wanneer het luchtruim boven Bosnië gesloten mocht worden. Zowel de Amerikaanse president, George Bush als de voorzitter van de Joegoslavische vredesconferentie, Lord Owen, hebben afgelopen weekeinde de Veiligheidsraad gevraagd het luchtruim boven Bosnië voor militaire vluchten, met uitzondering van VN-vluchten, te sluiten “zodat er een einde komt aan de bombardementen op Kroatische en moslimsteden”.

Voormalige gevangenen van een Servisch kamp in het noorden van Bosnië die vrijdag werden vrijgelaten en door het Rode Kruis in de Kroatische stad Karlovac werden ondergebracht, hebben dit weekeinde gezegd getuige te zijn geweest van massamoorden, begaan door Servische milities. De 22-jarige Jasmin Kaltag zei dat hij als gevangene gedwongen werd in zeven moslimdorpen 250 tot 300 lijken in vrachtwagens te laden. “Ik heb de lijken van kinderen begraven die niet ouder waren dan twee jaar”, aldus Kaltag. Hij zei dat nog zo'n dertig andere mannen gedwongen waren hetzelfde werk te doen. De 35jarige Mirsad Sinanbegovic zei dat hij in de nacht van 22 juli met andere gevangenen 125 doden en 45 gewonden in vrachtwagens moest laden. “Er lag zoveel bloed dat wij onze schoenen uit moesten doen. De gewonden hebben wij nooit meer terug gezien”, aldus Sinanbegovic.

Vrijdag zijn in de buurt van de Kroatische hoofdstad Zagreb opnieuw twee helikopters van de VN-vredesmacht door het Kroatische leger beschoten. De helikopters, die een medische evacuatievlucht uitvoerden, landden veilig en onbeschadigd op het vliegveld van Zagreb. Vorige week maandag werden eveneens twee VN-helikopters door Kroaten beschoten. De directeur van de burgerafdeling van de VN-vredesmacht, Cedric Thornberry, heeft de Kroatische regering in een brief om maatregelen gevraagd om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

    • Theo Engelen