Jeltsin dreigt Sjevardnadze met een interventie

MOSKOU, 5 OKT. President Jeltsin van Rusland heeft het Georgische staatshoofd Edoeard Sjevardnadze, die al het materieel van de Russische krijgsmacht heeft opgeëist voor zijn nationale garde, met “geëigende maatregelen” gedreigd.

Volgens Jeltsins minister van defensie Pavel Gratsjov is een Russische interventie niet uitgesloten. De commandant van de Russische strijdkrachten in Georgië heeft zich in vergelijkbare woorden uitgelaten. Sjevardnadze, die het militaire materiaal nodig heeft om de opstandige Abchaziërs te bestrijden en die daartoe dit weekeinde 40.000 reservisten heeft opgeroepen, heeft op zijn beurt het Russische parlement ervan beschuldigd de drijvende kracht achter het conflict te zijn. Jeltsin heeft geen greep meer op die “reactionaire krachten” aldus Sjevardnadze. Het Georgische staatshoofd werd zelf zaterdag bij een bliksembezoek aan het Abchazische front aangevallen. Zijn helikopter werd beschoten door een andere helikopter (zonder kentekens) en vanaf de grond. De escalatie van het conflict tussen Georgië en Rusland is het gevolg van de eind vorige week weer opgelaaide oorlog om Abchazië. Vrijdag namen Abchazische troepen de westelijke stad Gagra in, vlakbij de grens met Rusland. Georgische vliegtuigen probeerden de stad met een bombardement te heroveren, maar dat lukte niet. Bij deze gevechten in Abchazië zijn honderden mensen omgekomen.