Identificatie moeilijk

ROTTERDAM, 5 OKT. Het identificeren van de slachtoffers van de ramp wordt een zaak van lange adem. Door nauwkeurig de vindplaats van de slachtoffers te beschrijven wordt de herkenning wel vergemakkelijkt, maar dat geldt alleen bij degenen van wie de aanwezigheid bekend was. Het vermoeden bestaat dat ook een groot aantal illegale bewoners van de flatwoningen tot de slachtoffers behoren.

Het Rampen Identificatie Team, een onderdeel van de Rijkspolitie, is vanmorgen begonnen met de identificatie van de eerste geborgen doden. Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van de beschrijving van de toestand en omgeving waarin het slachtoffer is gevonden. Ook voorwerpen die op de lichamen voorkomen als ringen, kettingen en horloges worden nauwkeurig beschreven. Lichamelijke kenmerken als gewicht, lengte, geslacht, vermoedelijke leeftijd en eventuele littekens spelen eveneens een rol. Al deze gegevens, in afzonderlijke dossiers opgeslagen, zullen worden vergeleken met de informatie die nabestaanden over slachtoffers kunnen geven.

Ook het gebit speelt een belangrijke rol bij de identificatie, zeker als de toestand daarvan bij een tandarts is geregistreerd. Vanmorgen heeft de Nederlandse Maatschappij voor de Tandheelkunde aangeboden te helpen bij de identificatie. “Juist als slachtoffers ernstig zijn verminkt, zoals ten gevolge van verbranding, kunnen zij aan de hand van het gebit en de daarvan bij tandartsen aanwezige gegevens meestal goed worden geïdentificeerd”, aldus de NMT. Volgens haar hebben tandartsen bij vliegrampen waar Nederlanders bij waren betrokken, zoals op Tenerife en in Suriname, goede diensten bewezen.

Op dit moment is een deel van het Rampen Identificatie Team aan het werk in Nepal, waar het bezig is de slachtoffers van de vliegramp met de Pakistaanse Airbus te identificeren.