Gullit wil nog niet in Oranje ondanks show bij AC Milan

ROME, 5 OKT. De brede grijns die zich gisteren in de loop van de wedstrijd vastbijtelde op het gezicht van Ruud Gullit sprak boekdelen. Het was zijn debuut dit seizoen in de Serie A en het had niet beter kunnen gaan: twee doelpunten, een afgekeurd doelpunt, een ten onrechte niet toegekende strafschop, en twee voorzetten voor een doelpunt.

“Ik ben gelukkig, wat had ik nog meer kunnen wensen,” zei de 30-jarige speler van Milan na afloop, nog steeds grijnzend, het plezier schitterde in zijn ogen. Maar deze hervonden spelvreugde was geen reden om zich opnieuw beschikbaar te stellen voor Oranje. “Neen, ik kom niet terug. Om persoonlijke redenen zie ik er vanaf om me voor de interland tegen Polen op 13 oktober beschikbaar te stellen.”

Voor Gullit was het de dag van de wraak, de dag van de wederopstanding voor een held die leek te zijn geveld. Het "oude' Milan, met de drie Nederlanders in het veld en met Jean-Pierre Papin, Dejan Savicevic en Zvonomir Boban op de tribune of in Milaan, verpletterde Fiorentina in Florence met 7-3.

Ook Marco van Basten, eveneens goed voor twee doelpunten, wees er met nadruk op dat Milan zijn beste wedstrijd van het seizoen heeft gespeeld met de oude garde. Van de Italiaanse nieuwkomers stond alleen Lentini in het veld. Massaro, de 31-jarige gatentrekker voor Van Basten die nooit vergeet zelf te scoren, kreeg dit keer van begin af aan een kans en scoorde twee keer. Schertsend zei hij op een vraag of hij nog droomt van het Italiaanse elftal: “Neen, wel van het Nederlandse. Van Basten wil me erbij hebben.”

Maar Gullit was de man van de dag. “Fabuleus,” kopte de Gazzetta dello Sport, en van de belangrijkste sportjournalisten kreeg hij vanmorgen unaniem een "8': de beste speler gisteren in Italië. Naast de vertrouwde versnellingen op rechts toonde Gullit ook een enorme werklust, de wil om na drie competitiewedstrijden langs de zijlijn te laten zien dat dit een vergissing was van trainer Capello.

De omstandigheden waren ervoor gemaakt: een goed veld, een tegenstander die ook liever aanvalt dan verdedigt en met in het hart van de verdediging twee invallers die duidelijk moesten wennen. En Gullit had al duidelijk zelfvertrouwen hervonden nadat hij voor de afgelaste topper tegen Sampdoria was geselecteerd en in de Europa-Cupwedstrijd tegen Olimpia Ljubljana had meegedaan.

De tien doelpunten bij Fiorentina-Milan droegen bij tot een nieuw doelpuntenrecord in de Serie A: 48 treffers in negen wedstrijden, gemiddeld meer dan vijf per wedstrijd. Zeven daarvan vielen bij Lazio-Parma (5-2), waar Aron Winter als beste man van de thuisploeg duidelijk maakte wat een vergissing het was geweest om hem vorige week op de tribune te laten zitten. Dit keer moest Riedle wijken voor Paul Gascoigne. De Engelsman komt, na anderhalf jaar blessureleed, nog duidelijk wedstrijdritme tekort, maar speelde goed in de ruim honderd minuten dat hij meedeed, mede profiterend van de steun in zijn rug van Winter. Johnny van 't Schip speelde bij Genoa (4-4 thuis tegen Ancona) opnieuw een bijzonder matige wedstrijd.

    • Marc Leijendekker