Gevaar voor instorting hindert hulp

AMSTERDAM, 5 OKT. Brandweer en politie hebben de afgelopen nacht hun reddingswerkzaamheid voor enige tijd moeten staken wegens instortings- en brandgevaar.

De politie arresteerde drie plunderaars in het nabij gelegen winkelcentrum. Vannacht waren tweehonderd agenten in het rampgebied actief. Aanvankelijk waren dat er vijfhonderd. Het is onbekend hoeveel hulpverleners zich hebben ingezet. Van allerlei organisaties schoten gisteravond mensen spontaan te hulp.

Het rampenplan van de gemeente Amsterdam werkte naar behoren, aldus verklaarden de bij de hulp betrokken organisaties. Bewoners en familieleden van slachtoffers klaagden in sommige gevallen evenwel over trage hulp.

Onder de slachtoffers bevinden zich veel Surinamers en Antillianen. Surinaamse organisaties hebben de hulp ingeroepen van deskundigen die ook betrokken waren bij de afwikkeling van de ramp met een SLM-toestel in Suriname, drie jaar geleden.

Bij de juridische afwikkeling van de ramp kunnen zich problemen voordoen omdat Nederland en Israel het Verdrag van Rome uit 1952 niet hebben geratificeerd dat de aansprakelijkheid regelt van schade op de grond bij luchtvaartongevallen. De aansprakelijkheid zal nu waarschijnlijk via het Nieuw Burgerlijk Wetboek worden vastgesteld en dan moet een gedupeerde schuld van de dader aantonen. Er gelden in dit geval evenwel geen limieten van maximaal uit te keren schade. De Nederlandse luchtvaartpool, een van de assuradeuren van EL Al, verwacht dat de luchtvaartmaatschappij “voldoende verzekerd zal zijn”.

Op Schiphol arriveerden vanochtend al deskundigen van El Al en Pratt & Whitney om zich ovwer de oorzaken van de vliegramp te buigen.