Feyenoord handhaaft zich met gerommel in marge

EINDHOVEN, 5 OKT. Aanvallend voetbal, zo ver mogelijk van het eigen doel spelend; het waren positieve geloofsbrieven waarmee Wim van Hanegem aan het begin van dit seizoen als trainer zijn entree maakte bij Feyenoord. Maar al na zeven wedstrijden in de eredivisie nam Feyenoord onder zijn technische leiding gistermiddag in Eindhoven tegen PSV niet eens de moeite om een centrumspits op te stellen.

Pas in de slotfase mocht Joszef Kiprich zijn opwachting maken bij Feyenoord. Het was symptomatisch voor het gerommel in de marge waarmee Feyenoord zich in de top van het vaderlandse voetbal handhaaft. De sluwe aanvaller - niet eens een vaste basisspeler maar niettemin toch tweede op de topscorerslijst in de eredivisie met zeven doelpunten - slaagde er ook tegen PSV in de slotseconden nog in gelijk te maken. Na de fortuinlijke overleving in de Europa Cup afgelopen woensdag tegen Hapoel Petach Tikva was het na het 1-1 gelijke spel van gisteren de week van de ontsnappingen voor Feyenoord dat één helft volslagen werd overklast door PSV dat Romario enkele keren pijnlijk zag falen in de afwerking.

“We hebben een aardige week achter de rug”, verdedigde ook tweede trainer Geert Meijer zonder blikken of blozen de Rotterdamse overlevingsstrategie die er tot nu toe in resulteert dat Feyenoord zowel nationaal als Europees met een kwalitatief beperkte selectie nog lang niet heeft afgehaakt in de strijd om de hoofdprijzen. “We hadden voor deze wedstrijd wel zes opstellingen in ons hoofd”, aldus Meijer, “maar het leek ons beter zonder een echte spits te spelen, dat te compenseren met Witschge en Gorré en bij PSV Popescu op te vangen op het middenveld. Want Popescu was ook vorig jaar al verreweg de gevaarlijkste speler van PSV. We hebben daardoor zelf wat weinig kansen gehad, maar toch goed gespeeld. Hoewel Romario voor hetzelfde geld een hattrick had kunnen maken.”

In de aanvallende experimenten van Willem van Hanegem heeft Henk Fräser bij Feyenoord enkele wedstrijden op het middenveld mogen spelen. Gistermiddag werd hij echter aan Kieft gekoppeld en weer teruggehaald naar de laatste lijn. “Ik begon eindelijk een beetje te wennen op het middenveld, maar het maakt me beslist niet uit waar ik speel”, verdedigde de voormalige international dat gesol met zijn positie. En Meijer: “We zijn toch niet gek om tegen ploegen van dit kaliber met Fräser op het middenveld te spelen. Het zal nog wel vaker gebeuren dat we hem terughalen. We zijn de laatste weken tegen een paar lelijke tegenslagen opgelopen. Dus werd het tijd voor maatregelen.”

Gokkend op een uitval van Taument of Blinker, voorbeeldig geschaduwd door Van Aerle en Heintze, vroeg Feyenoord om problemen. Met De Wolf en Fräser spelend als voorstopper stond de Rotterdamse formatie de eerste helft zwaar onder druk van PSV dat via de individuele kwaliteiten van Popescu, Vanenburg, maar vooral Romario, een enorm veldoverwicht creëerde. De Braziliaan scoorde eerst een buitenspeldoelpunt voordat hij uit een voorbeeldig opgezette aanval van Vanenburg en Ellerman wél raak schoot. Nadat Bosz volgens arbiter Uilenberg de doorgebroken Ellerman onreglementair had afgestopt, maakte de virtuoze aanvaller (PSV-manager Kees Ploegsma: “Als oprechte PSV-supporter zou ik er iedere week honderd gulden voor over hebben alleen om Romario te zien spelen”) zich op om vanaf de penaltystip het vonnis over Feyenoord definitief te voltrekken. Zijn weinig overtuigende inzet werd gestopt door De Goey.Daarna zakte PSV ver terug. “Ik begrijp ook niet waar dat aan ligt”, klaagde trainer Hans Westerhof. “We hebben dit gelijke spel daarom over onszelf afgeroepen. We hadden eigenlijk moeten winnen. Maar "bijna' telt niet in het voetbal”, memoreerde de trainer aan de opgelegde kans waarbij Romario in de slotseconden de bal over een leeg doel joeg. Westerhof: “Verbazen doet het me eigenlijk niet. Want het is niet de eerste keer dat Feyenoord in de slotseconden van een wedstrijd toeslaat.”Dat fatale moment voltrok zich toen Van Tiggelen de ingevallen Kiprich neerlegde die van de elfmeterstip zelf het vonnis voltrok. De Hongaar maakte daarmee Feyenoords 2700ste doelpunt in het betaalde voetbal, de eerste goal was van Henk Schouten. Met gele kaarten voor De Wolf, Refos, Taument en Trustfull verliet Feyenoord voldaan de arena. Het was een tevreden groepje dat een uur later buiten het stadion stond te wachten op de eigen spelersbus die de spelersingang aanvankelijk niet kon bereiken, omdat de politie voor deze wedstrijd het stadion tot een onneembare vesting had gebarricadeerd. Het was een cultuur-shock die het doorgaans sjieke Eindhovense voetbalpubliek, dat alleen door een nauw poortje de riante vip-ruimtes kon bereiken, voor de wedstrijd maar matig kon appreciëren.

    • Marc Serné