FC Twente kan het spel niet maken

DEN HAAG, 5 OKT. Het hoog geplaatste FC Twente heeft niet geprofiteerd van de halve misstap van PSV. De nummer twee uit de eredivisie bleef tegen het laag geklasseerde Dordrecht'90 op 0-0 steken.

Trainer Baan kende de oorzaak voor de tegenvaller: “De ploeg zat niet goed in de wedstrijd”. Volgens de Enschedese coach moeten zijn spelers nog wennen aan de hoge klassering op de ranglijst. “Het is een nieuw fenomeen dat wij ook in uitwedstrijden het spel moeten maken.” Dordrecht'90 was tegen FC Twente begonnen om in elk geval niet te verliezen. Boessen was de gehele ontmoeting gekoppeld aan De Boer, Wilsterman aan Polley, terwijl Kraay spelmaker Arts over het gehele veld diende te volgen.

Op die manier neutraliseerde trainer Han Berger het grootste gevaar aan Twentse zijde. De coach van Dordrecht'90 roemde zijn elftal om de getoonde inzet. “Eindelijk zijn we collectief de strijd aangegaan. Het is de enige manier om in de eredivisie te overleven. Het is pure winst, dat besef begint door te dringen”, aldus Berger.

Toch kreeg FC Twente tegen Dordrecht'90 zijn kansjes. Met name in de tweede helft verzuimden de bezoekers te scoren. Polley schoot in riante positie naast, Zwijnenberg zag in de voorlaatste minuut een inzet nog maar net door doelman Hiele gekeerd.

FC Utrecht handhaafde zich op de vierde plaats. Het team van coach Fafié had weinig moeite met hekkesluiter Fortuna: 4-0. De doelpunten kwamen op naam van Van der Ark, Oosterhuis, Bijl en Smolarek. Fortuna kwam er nog genadig af, want FC Utrecht schoot drie keer op de paal.

Subtopper Vitesse zegevierde met 3-1 bij Cambuur. Bos, Eijer en Loeffen bezorgden hun ploeg in Leeuwarden de verdiende overwinning. De Gier maakte voor Cambuur de eerste eredivisietreffer in een thuiswedstrijd. Michel Valke bezorgde Sparta op het Kasteel in het duel met Willem II (1-0) een drietal primeurs. Het doelpunt van de routinier betekende voor dit seizoen de eerste Spartaanse treffer op eigen veld, de eerste voorsprong en uiteindelijk de eerste zege. De overwinning kwam het nog ongeslagen Sparta toe op basis van een sterke tweede helft. Willem II ontsnapte in de slotfase aan een grote nederlaag.

Go Ahead Eagles en FC Groningen konden het publiek in Deventer niet boeien, 0-0. Beide ploegen waren in aanvallend opzicht vrijwel machteloos. Met een schot tegen de lat hielp Heering de thuisploeg, nog altijd ongeslagen op eigen bodem, bijna aan de overwinning.

MVV versloeg Volendam voor eigen publiek met 2-1. De Limburgers profiteerden van de slechte instelling bij de thuisploeg, die vorige week nog met 5-0 won van FC Den Bosch. Visser en Meijer gaven MVV in de eerste helft een voorsprong van 2-0. Het doelpunt van Kras in de zevenentachtigste minuut kwam voor Volendam te laat. In het korte slotoffensief, met doelman Zoetebier in de spits, kon Volendam de gelijkmaker niet meer afdwingen.