Dos Santos lijkt op weg naar zege

ANGOLA, 5 OKT. Het ziet er in Angola naar uit dat MPLA-leider en president José Eduardo dos Santos erin slaagt een absolute meerderheid te halen in de presidentsverkiezingen. Nu 75 procent van de stemmen is geteld staat hij op 52,1 procent van de stemmen; zijn rivaal Jonas Savimbi, leider van de rebellenbeweging Unita, staat voorlopig op 38,3 procent.

Hoewel nog een aanzienlijk aantal stemmen moet worden geteld en Dos Santos' uiteindelijke percentage nog iets zal teruglopen, wordt algemeen verwacht dat hij boven de 50 procent zal eindigen en dat een tweede ronde van de presidentsverkiezingen overbodig is.

Het is volgens waarnemers de vraag of Jonas Savimbi, die het MPLA-bewind jarenlang in een bloedige guerrilla heeft bestreden, zich bij de uitslag zal neerleggen. Voor de verkiezingen heeft Savimbi gezegd dat zijn overwinning alleen maar met fraude zou kunnen worden voorkomen; gisteren beschuldigde hij het MPLA-bewind er opnieuw van, fraude te hebben gepleegd. Die bewering wordt bestreden door de regering en door waarnemers, die weliswaar melding hebben gemaakt van grootscheepse intimidatie door beide partijen, maar die geen fraude op grote schaal hebben geconstateerd.

Savimbi zei gisteren dat de MPLA in alle achttien provincies fraude heeft gepleegd door stembussen te ontvreemden en met kieslijsten te knoeien. Hij dreigde indirect met een hervatting van de oorlog als de kwestie niet wordt onderzocht: “We waarschuwen dat er mannen en vrouwen zijn die bereid zijn hun leven te geven opdat het land vrij wordt.”

De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Herman Cohen heeft Savimbi gisteren opgeroepen de uitslag van de verkiezingen te accepteren. Cohen zei in zijn boodschap aan Savimbi dat de verkiezingen “normaal” zijn verlopen.

Bij de gelijktijdig gehouden parlementsverkiezingen ligt de MPLA volgens de voorlopige uitslagen ruim voor op Unita. De MPLA staat op 55,9 procent van de stemmen, Unita op 32,6 procent. (Reuter, AFP)