Dirks wint Singelloop in binnenstad Breda

BREDA, 5 OKT. Het Pickwick Running Classics circuit van wegwedstrijden heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse atleten. De derde wedstrijd van de reeks, de Bredase Singelloop, werd gisteren voor de eerste maal een Nederlandse aangelegenheid. Tonnie Dirks en Marianne van der Linde legden de halve marathon door de drukke Bredase binnenstad het snelst af.

Het duo maakte daarmee een einde aan de Keniaanse overheersing. Zowel in de eerste wedstrijd in Heerlen als de Dam tot Damloop hadden deelnemers uit Kenia bij de vrouwen en mannen gedomineerd.

Tonnie Dirks worstelt nog steeds met de teleurstelling dat hij de Olympische marathon in Barcelona niet voltooid heeft. De Brabander, die de eerste editie van het “Thee-circuit” op zijn naam bracht, heeft zijn zinnen gezet op een nieuwe zege. De zesvoudige nationale kampioen veldloop laat er de komende winter het cross-country voor schieten.

Na vierde plaatsen in zowel Heerlen als Zaandam was Dirks in Breda niet te stoppen. Vanaf de start liep hij voorin een kopgroep van acht. Halverwege had Marti ten Kate, die zich komende zondag in Eindhoven weer aan een marathon waagt, de kopgroep moeten loslaten. Ook de Kenianen Maritim en Ngunzu hadden moeite met het hoge tempo.

In de laatste kilometers maakte Dirks zich met John Vermeule zich definitief los. Vermeule moest lossen en zag ook nog de Rus Viktor Mosgovoi voorbij komen. Dirks legde de 21,1 kilometer af in 1.02.20. Nationaal marathonkampioen Bert van Vlaanderen eindigde als zesde voor Maritim en Ten Kate.