Coach uit buitenland in hockey?

Het Nederlandse hockey heeft nog nooit een buitenlander als bondscoach gehad. De Australiër Richard Aggiss zou de eerste kunnen worden. Hij had afgelopen zaterdagmorgen in Amsterdam een gesprek met Hessel Polstra, bestuurslid technische zaken van de KNHB. Het bondsbestuur heeft aangekondigd deze maand de opvolger van Hans Jorritsma te benoemen. Polstra: “Ik ben met een puzzel bezig, maar ik weet niet hoeveel stukjes ik heb.”

Informateur Polstra noemt het gesprek met Aggiss “oriënterend”. “Het is een aardige vent.” Polstra zegt “liever niet” voor een buitenlandse coach te kiezen, maar volgens hem zou Aggiss ook in een andere functie, technisch directeur, passen. Vrouwencoach Roelant Oltmans, voorgedragen door een deel van de spelersgroep, is ook een serieuze kandidaat voor het bondscoachschap. Een samenwerking tussen Aggiss en Oltmans lijkt een mogelijkheid, maar zou financieel misschien niet realiseerbaar zijn.

Aggiss verblijft sinds vrijdag in Nederland met een selectie van het Institute of Sports, het opleidingscentrum van de Australiërs. Hij was acht jaar lang bondscoach van de Aussies met als grootste succes het behalen van de wereldtitel in '86. Na de Olympische Spelen nam hij afscheid. Aggiss heeft in het gesprek met Polstra interesse getoond voor een functie in Nederland.

Wat vindt u van het Nederlandse hockey?

Er is hier sprake van het beste model ter wereld. Er is volop jeugd, er liggen drie à vierhonderd kunstgrasvelden en het land is klein. Je kan overal zo naar toe rijden. De grootte van het land is de handicap van het Australische hockey.

Bent u het er mee eens dat het aanstellen van een buitenlander na alle commotie met Jorritsma hier verfrissend zou kunnen zijn?

Het heeft zijn voordelen, maar zeker ook zijn nadelen. Je zit met de taal hoewel bijna alle Nederlanders Engels spreken. Er wordt hier ook een heel ander spelsysteem gespeeld dan in Australië. En dat kan je natuurlijk niet in één klap helemaal omgooien. Ik ken natuurlijk ook niet alle spelers.

U zou de eerste buitenlandse bondscoach kunnen worden.

De weg is nog lang. De bond moet eerst uitmaken of ze me willen hebben en daarna moet ik thuis met mijn vrouw overleggen.

    • Hans Klippus