Broden spoelen aan op strand

SCHEVENINGEN, 5 OKT. Op het strand tussen Kijkduin en Hoek van Holland zijn gisteren veertig tot vijftig broden aangespoeld. Ook op het strand bij Bergen zijn een aantal broden gevonden. De politie onderzoekt of de speciaal geprepareerde, nog keiharde broden afkomstig zijn van het Cargo-project. De Alkmaarse stichting Cargo had deze zomer 20.000 broden als "nationaal geschenk' aan de zee willen "offeren', maar mocht dit van minister Maij-Weggen niet doen.

Van een milieudelict is volgens een woordvoerder van de Haagse politie geen sprake. “Het gaat om organisch materiaal, dat vanzelf oplost.” Een van de bezwaren tegen de plannen van de stichting Cargo was dat door het ontbindingsproces van de 20.000 broden, onverantwoord veel zuurstof aan het water zou worden onttrokken.

Het "nationaal geschenk' aan de zee van de stichting Cargo kwam in februari in het nieuws. De kunstenaars van Cargo wilden de "speciale relatie van Nederland met de zee' uitdrukken door 20.000 met speciaal graan uit de IJsselmeerpolders gebakken broden in te metselen in een hoogspanningsmast, en deze in zee te dumpen. Het plan leidde tot een storm van protesten. Bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat werden 1.184 bezwaren ingediend.

In de nacht van 11 september brak te stichting Cargo in alle stilte de hoogspanningsmast af. Ook de speciaal geïnstalleerde broodbakkerij bleek de volgende dag verdwenen. Het is nog onduidelijk waar de broden in zee gestort zijn. De stichting is niet meer bereikbaar.