Beurs verscherpt publicatieregels genoteerde fondsen

AMSTERDAM, 5 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs verscherpt de regels waaraan beursgenoteerde bedrijven moeten voldoen bij het naar buiten brengen van koersgevoelige informatie.

Dat heeft een woordvoerder van de beurs vanmorgen desgevraagd bevestigd. Twee weken geleden onstond onrust onder beleggers naar aanleiding van berichten over het chemieconcern DSM.

Tijdens een besloten bijeenkomst van beleggingsanalisten en financiële experts van DSM bleek dat de gang van zaken bij het chemieconcern minder rooskleurig was dan tot dan toe was aangenomen. De koers van DSM, die daarvoor steeds stabiel was geweest, daalde fors bij grote omzetten terwijl particuliere aandeelhouders - die niet over deze informatie beschikten - het nakijken hadden.

Volgens de beurswoordvoerder, daarin gesteund door de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), heeft DSM op 24 september niet “doelbewust” koersgevoelige informatie versterkt. Maar tegelijk meent de beurs dat analisten en bedrijven een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben bij het verstrekkken van nieuwe informatie.

Volgens de beursregels moeten bedrijven koersgevoelige informatie aan alle belanghebbenden tegelijk verstrekken. Die eis is extra belangrijk geworden sedert misbruik van voorwetenschap strafbaar is gesteld. De Amsterdamse effectenbeurs tikte eerder Fokker en Philips voor dergelijke incidenten op de vingers.

Volgens een woordvoerder van de beurs zal een circulaire van de beurs over koersgevoelige informatie uit maart 1990 nu “worden aangescherpt”. In de nieuwe circulaire, die “binnen een paar weken” wordt gepubliceerd, zal duidelijk worden aangegeven op welke wijze bedrijven koersgevoelige informatie aan de beurs kenbaar moeten maken. Daarnaast zal een aantal richtlijnen beter worden geformuleerd, zo stelt de beurswoordvoerder.

De Vereniging van Beleggingsanalisten is tegen de aanwezigheid van financiële journalisten bij analistenbijeenkomsten bij bedrijven. Analisten van effectenhuizen en banken worden op hun beurt niet uitgenodigd voor persconferenties waarbij bedrijven hun resultaten toelichten.

De beurs denkt nu aan een compromis waarbij beursgenoteerde bedrijven de pers van te voren moeten inlichten over een bijeenkomst met analisten. “Dat betekent nog niet dat journalisten dan ook toegang krijgen tot dergelijke bijeenkomsten.”