Begrotingsdebat uitgesteld

DEN HAAG, 5 OKT. De voorzitter van de Tweede Kamer, W. Deetman, heeft vanmorgen na overleg met de fractieleiders besloten de algemene politieke en financiële beschouwingen een week uit te stellen. Hij heeft dit besloten uit gevoelens van medeleven met de slachtoffers van de vliegramp.

Vanochtend hebben koningin Beatrix en prins Willem-Alexander met een delegatie van het kabinet de plaats van de ramp bezocht. Het is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst de eerste keer dat koningin Beatrix een rampgebied bezoekt. Behalve premier Lubbers bezochten ministers Dales (binnenlandse zaken) en Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) het rampterrein in de Bijlmermeer en de sporthal waar gewonden en familieleden worden opgevangen. Lubbers sprak van een “afschuwelijk drama”. Volgens de premier stond de hulpverlening tot vanochtend “betrekkelijk machteloos”.

Gisteravond reageerde koningin Beatrix “diep geschokt” op de vliegramp. Volgens een door de RVD verspreide verklaring liet de koningin zich gisteren voortdurend op de hoogte houden over de ontwikkelingen en leefde zij “intens mee” met de slachtoffers.

De Tweede Kamer zou morgenochtend zijn begonnen met de algemene beschouwingen naar aanleiding van de miljoenennota. Bij het CDA werd overlegd of het wel zinnig was morgen met de beschouwingen te beginnen. PvdA-fractieleider Wöltgens pleitte voor uitstel van een week en ook VVD-leider Bolkestein voerde argumenten aan om de debatten uit te stellen. De Kamer zal morgenochtend om 11.15 uur de slachtoffers herdenken.