Becker boekt in Bazel zijn eerste zege sinds februari

BAZEL/LEIPZIG, 5 OKT. Het tennis beleefde weer eens een Duits weekeinde. Boris Becker en Steffi Graf zegevierden respectievelijk in Bazel en Leipzig over Tsjechoslowaakse tegenstanders, Petr Korda en Jana Novotna.

Voor Becker was het de eerste toernooizege sinds februari, toen hij in het sportpaleis Ahoy' in Rotterdam de hoofdprijs pakte. De setstanden waren 3-6 6-3 6-2 6-4. Graf won voor de derde achtereenvolgende maal in Leipzig (6-3 1-6 6-4).

Tom Nijssen boekte een mooi succes in het dubbelspel van Bazel. De Limburger won de finale met zijn vaste Tsjechoslowaakse partner Cyril Suk tegen twee andere Tsjechoslowaken, Karel Novacek en David Rikl (6-3 6-4).

Met een nieuwe trainer keerde het succes voor Becker terug. De drievoudige Wimbledonkampioen, die een wild card kreeg voor het met 1,3 miljoen gulden gedoteerde toernooi in Bazel, werkt sinds kort met de Oostenrijker Günther Bresnik.

“Het werd weer eens tijd”, glunderde Becker, die een checque van 160.000 dollar in ontvangst mocht nemen en zijn totaal verdiensten in zijn loopbaan op 7.000 dollar na op tien miljoen dollar bracht. Alleen Ivan Lendl, John McEnroe en Stefan Edberg hebben eerder die magische grens doorbroken. Op de nieuwe wereldranglijst neemt Becker de zevende plaats over van de man, die hij in St. Jakobhalle versloeg: Korda. Hij heeft nu 34 toernooizeges op zijn naam staan.

Voor Rotterdam won Becker dit jaar het indoortoernooi van Brussel door in een adembenemende finale de Amerikaan Jim Courier te verslaan. In vier binnentoernooien leed de Duitser in 1992 slechts één nederlaag tegen zeventien overwinningen. Dat was in Stuttgart tegen Jan Siemerink, toen Becker door een blessure was gehandicapt. Becker was na zijn zege, die in 2 uur en 36 minuten tot stand kwam, buitengewoon opgewekt. “Het is een goed teken, dat ik zo kort na de samenwerking met Bresnik een toernooi heb kunnen winnen”, zei hij. “Ik heb hier enkele goede partijen gespeeld. Alles liep nagenoeg perfect.”

Graf moest net als vorig jaar in de Messehalle van Leipzig Novotna in de finale bestrijden. “Ik ben eigenlijk niet erg tevreden”, sprak de winnares van 50.000 gulden na afloop. “Maar het is ook wel eens prettig te winnen zonder optimaal te spelen. Ik voelde me geen moment echt goed in de wedstrijd. De eerste set was eigenlijk nog het minst slecht.”

Richard Krajicek is als zesde geplaatst voor het met 1,4 miljoen gulden gedoteerde toernooi in Sydney. Stefan Edberg, sinds de US Open weer de nummer één van de wereld, is eerste op de ranglijst voor Ivanisevic, Agassi, Lendl en Ferreira. Krajicek is al een week in Sydney om te trainen. Jacco Eltingh werd in Sydney in de eerste ronde uitgeschakeld. De Amerikaan Martin won in twee sets: 6-3, 7-6.

met een Brenda Schultz lootte als tegenstandster voor de eerste ronde van het toernooi in Zürich de als zevende geplaatste Bulgaarse Magdalena Malejeva. (SID)