Alleen in VS daalden lonen sinds 1988

WASHINGTON, 5 OKT. De Verenigde Staten zijn het enige industrieland waar de reële lonen sinds 1988 zijn gedaald. Dit blijkt uit studie van het Amerikaanse Congres. Het uurloon in de VS ging met 3,5 procent omlaag. In de overige industrielanden waren er stijgingen variërend van 0,1 procent in Australië tot 8,6 procent in Japan. In Nederland gingen de reële lonen volgens de studie met 3,1 procent omhoog.

De cijfers komen president Bush bijzonder slecht van pas in de verkiezingscampagne. De Democraten grepen de studie dan ook gretig aan om Bush nog eens te wijzen op het falen van zijn economische beleid. De leider van de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, Richard Gephardt, sprak van “een nieuw soort recessie die heeft geleid tot een daling van de levensstandaard”.

De sterkste loonstijging na die van Japan trad volgens de studie op in Oostenrijk, waar de lonen met 8,5 procent omhoog gingen. Daarna komen achterenvolgens Finland (8,3 procent), Portugal (6,9), Spanje (6,2), België (5,4), Duitsland (5,0), Noorwegen (4,2), Groot-Brittannië (3,8), Italië (3,6), Ierland (3,3), Zwitserland (3,3), Nederland (3,1), Canada (2,7), Denemarken (2,6), Frankrijk (1,2), Nieuw-Zeeland (0,7) en Zweden (0,6). (Reuter)