ADO doorbreekt hegemonie met vallen en opstaan

DEN HAAG, 5 OKT. Voor het eerst in de honkbalgeschiedenis is een vereniging uit Den Haag landskampioen geworden. Install Dato ADO versloeg zaterdag in de beslissende wedstrijd Planeta Kinheim uit Haarlem met 8-4. Het hoogste dat de Haagse ploeg in zijn 43-jarige clubgeschiedenis had bereikt was een tweede plaats in 1974.

Nadat alle titels sinds 1922 bij Haarlemse, Amsterdamse en Rotterdamse clubs terecht kwamen is het ADO dan eindelijk gelukt deze hegemonie te doorbreken. Dat is met vallen en opstaan gebeurd. In 1990 onsnapte de club nog maar nauwelijks aan degradatie. Het roer ging toen 180 graden om en via een ambitieus plan onder leiding van de hoofdsponsor Install Dato werd zelfs een vorm van semi-professionalisme geïntroduceerd. Vele spelersaankopen volgden, maar men kwam in 1991 toch niet verder dan een teleurstellende zevende plaats op de rangschikking.

Dit had tot gevolg dat met coach Berry Eijgendaal een zevental honkballers verdween. Ex-international Robert Niggebrugge werd dit seizoen als coach aangetrokken en opnieuw was ADO druk in de weer op de transfermarkt. Het liep aanvankelijk opnieuw niet voorspoedig. Pas in de tweede helft van de competitie wist ADO zich bij de eerste vier te voegen. De club begon toen pas aan zijn opmars.

Het kampioenschap van ADO, waarin werper Bart Volkerijk een dominante rol heeft gespeeld, zal ook een verandering in Den Haag teweeg brengen, zeggen ADO-aanhangers. De mensen die in 1990 een radicaal andere koers hebben ingezet willen in Den Haag een stadion met lichtinstallatie. “Daarvoor zullen we waarschijnlijk moeten verhuizen”, zei destijds Rob Smith, directeur van Install Dato. “Maar dat hebben we er best voor over. Het wordt tijd dat Den Haag ook eens een groot internationaal honkbalevenement gaat organiseren”.

De honkbalbond, die dit jaar besloten heeft de hoofdklasse terug te brengen van 10 naar acht ploegen, heeft in ieder geval bereikt dat de competitie een spannende ontknoping heeft gekregen. De krachten van de ploegen lagen dicht bij elkaar. Met name ook de andere finalist in de "Holland Series', Planeta Kinheim, is slechts één keer landskampioen geweest. Dat was in 1978 in een clubgeschiedenis van 57 jaar. De liefhebbers is de toegenomen spanning niet ontgaan: Plegen er doorgaans maar enkele honderden toeschouwers de wedstrijden te bezoeken, gedurende de Play Offs en de Holland Series waren dat er aanzienlijk meer.

Niettemin zal de titelstrijd van dit jaar de geschiedenis ingaan als het kampioenschap van de middelmaat. Alleen de derde wedstrijd had een behoorlijk niveau maar de rest van de vier ontmoetingen krijgt nauwelijks een voldoende. Met name werden er veel te veel veldfouten gemaakt. Zaterdag bleek dat weer opnieuw toen ADO in de vijfde inning een 3-0 voorsprong in een 4-3 achterstand zag veranderen. Drie kapitale blunders, waaronder een van "Mr. ADO', Volkerijk zelf, lagen daaraan ten grondslag.

De bondscoaches Jan Dick Leurs, Boudewijn Maat en Steve Matthew moeten dan ook met gemengde gevoelens naar de tweekamp tussen Kinheim en ADO hebben gekeken. Kinheim telt twee internationals (Erik Lommerde en Paul Nanne), maar Patrick Klerx is slechts de enige ADO-international. Het ziet er niet naar uit dat daar ook na de Holland Series enige verandering in zal komen. Volkerijk is onlangs 36 jaar geworden en heeft zelf een punt gezet achter zijn internationale carrière.

Dat zal ADO overigens voorlopig een zorg zijn. Die heeft andere problemen. De club moet zich buigen over de vraag hoe het volgend jaar moet en hoe men het geld bij elkaar moet krijgen om deel te kunnen nemen aan het Europa-Cuptoernooi. Gedurende het nu afgelopen seizoen al was er onenigheid ontstaan met de sponsors over geld. ADO zal zeker naar nieuwe geldschieters moeten uitzien.

    • Joop Köhler