Weekoverzicht

Het Britse pond stond deze week opnieuw in het middelpunt van de belangstelling.

De Brits-Duitse betrekkingen, gespannen sinds het terugtrekken van het pond uit het Europese Monetaire Stelsel (EMS), zijn op een nieuw dieptepunt aangeland. Oorzaak is het uitlekken van een verklaring van president Helmut Schlesinger van de Duitse Bundesbank waaruit blijkt dat de Bundesbank alle mogelijke steun heeft gegeven aan het pond. De Britse minister van financiën, Lamont, heeft steeds gezegd dat de Bundesbank te weinig heeft gedaan. In Groot-Brittannië werd de roep om het aftreden van minister Lamont (financiën) steeds luider. Het pond daalde verder in waarde op de valutamarkten.

De EG-ministers van financiën spraken deze week in Brussel hun vertrouwen uit in het EMS als “sleutel voor economische stabiliteit en welvaart in Europa”. Dit zou erop wijzen dat de ministers op de extra EG-top in Birmingham, op 16 oktober, niet zullen overgaan tot wijziging van de EMS-spelregels.

Ook de storm rond de Italiaanse lire is nog niet geluwd. Italië liet deze week weten een lening te willen aanvragen bij de EG om zijn reserves weer op peil te brengen nadat tientallen miljarden guldens zijn uitgegeven bij de verdediging van de lire. De lening moet het Italië mogelijk maken op korte termijn weer toe te treden tot het EMS. In een brief aan de belangrijkste Italiaanse banken heeft de gouverneur van de centrale bank opgeroepen de paniek onder hun klanten te bezweren.

De Bank of England is mede schuldig aan het feit dat BCCI jarenlang financiële misdrijven kon begaan. De bank was al op de hoogte van de fraude vóór BCCI in juli 1991 werd gesloten. Dat is de conclusie van een Amerikaanse senaatscommissie die de zaak onderzocht. Ook de rol van de CIA en het oliestaatje Abu Dhabi in deze zaak werden gekritiseerd. Alle partijen zouden informatie over de frauduleuze prakrijken van de BCCI hebben achtergehouden.

Computergigant IBM maakte deze week bekend dat er nog dit jaar 40.000 arbeidsplaatsen zullen worden geschrapt. Vorig jaar maakte 's werelds grootste computerproducent een verlies van 2,8 miljard dollar. Begin dit jaar liet het bedrijf al weten dat er 20.000 banen verloren zouden gaan. Dit aantal moet nu verdubbeld worden wegens de aanhoudend slechte situatie van de Amerikaanse economie en de verscherpte concurrentie.

Bij Air France zullen 1.500 arbeidsplaatsen worden geschrapt. Eerder dit jaar was al besloten 3.000 banen te schrappen. De Franse luchtvaartmaatschappij besloot hiertoe nadat de eerste helft van dit jaar met een verlies van 1,5 miljards franc (500 miljoen gulden) was afgesloten, een record in de geschiedenis van de onderneming.

Tussen de VS en de EG dreigt een handelsoorlog met als inzet de subsidie die de EG geeft aan soja-producerende boeren. De VS menen dat sojaproducenten van buiten de EG hierdoor grote schade ondervinden. Deze week werd bijna overeenstemming bereikt over de instelling van een commissie die binnen dertig dagen de hoogte van schadevergoeding zou moeten bepalen. Struikelblok werd de eis van de VS dat het advies van deze commissie bindend zou zijn. Toen de EG daar niets van wilde weten, stelden de VS een ultimatum. Gaat de EG niet in op de eis, dan dreigen de VS vergeldingsmaatregelen te nemen ter waarde van 1 miljard dollar in de vorm van importheffing op Europese voedingsprodukten.

In de Verenigde Staten daalde de index voor de industriële bedrijvigheid vorige maand van 53,7 naar 49,0. Een cijfer onder de 50 geeft een negatieve groei aan. De werkloosheid daalde in september van 7,6 naar 7,5 procent. Het waren de laatste werkgelegenheidscijfers vóór de presidentsverkiezingen van 3 november.

De Zwitsers zijn per referendum akkoord gegaan met de aanleg van twee spoortunnels door de Alpen. De tunnels moeten de de Oostenrijkse en Franse Alpen ontlasten van het drukke vrachtverkeer. De kosten van de tunnels, 28 en 54 kilometer lang, worden door de regering geraamd op 15 miljard Zwitserse frank. De Zwitsers stemden ook in met verlaging van de zogenoemde stamp-tax, een belasting van 0,3 procent op elke financiële transactie in de banksector. De maatregel moet de Zwitserse banken slagvaardiger maken in de strijd met buitenlandse concurrenten.

Giovanni Agnelli zal in juni 1994 zijn functie als president van de Fiat-groep. Hij heeft die functie dan ruim 25 jaar bekleed.

    • Friederike de Raat