VS: minder werklozen, Wall Street ontevreden

NEW YORK, 3 OKT. Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten de vorige maand, tegen de verwachting van analisten in, licht gedaald. President Bush noemde de jongste cijfers prompt “bemoedigend nieuws”, maar de aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York daalden flink.

Analisten voorspelden afgelopen week een toename van de werkloosheid. Dat ongunstige resultaat zou de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, aansporen een van de rentestanden te verlagen. Omdat het werkloosheidspercentage nu gedaald blijkt, is de verwachting dat de Fed daarvan zal afzien - ook omdat een verandering in een rentestand zo kort voor de presidentsverkiezingen van 3 november kan worden uitgelegd als politieke manoeuvre.

Een nerveus Wall Street was teleurgesteld over het uitblijven van een rentedaling, maar zag ook de eerste indicaties van slechte resultaten over het derde kwartaal en een daling van orders in de industrie met 1,9 procent. De Dow Jones Index van de dertig belangrijkste fondsen daalde maar liefst 1,66 procent. De Dow Jones Index daalde 53.76 punten tot 3200.61. De dollar daalde 1,25 cent en ging in de richting van de 1,40 ten opzichte van de Duitse mark.

Wall Street reageerde behalve op het uitblijven van een rente-daling ook op politieke onzekerheid, veroorzaakt door Ross Perot die zich meldde in de race om het presidentschap. “Zwakke cijfers”, klonk het op de vloer. Volgens handelaren wezen de cijfers meer op stagnatie van de economie dan op herstel. Ook de niet al te hoog gespannen verwachtingen over de te publiceren derde-kwartaalcijfers waren debet aan de zwakke beurs.

Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) spreekt in een toelichting op zijn laatste rapportage voor de presidentsverkiezingen van 3 november over een “praktisch onveranderde werkgelegenheidssituatie” in vergelijking met augustus.

De officiële werkloosheid daalde vorige maand volgens de BLS-cijfers met 0,1 procentpunt tot 7,5 procent, in totaal 9,6 miljoen mensen. Een nadere blik op de cijfers leert echter dat dit niet kwam door uitbreiding van de werkgelegenheid. Integendeel, het aantal banen daalde vorige maand met 57.000. Dat per saldo toch een daling van de officiële werkloosheid werd gemeten, komt doordat het aantal werklozen dat zich liet uitschrijven als werkzoekende (128.000) veel groter was dan het aantal arbeidsplaatsen dat verdween. Een deel van de mensen die de arbeidsmarkt verlieten, zo verklaart een woordvoerder van het BLS, nam deel het zomerwerkgelegenheidsprogramma - dat werk bood aan 88.000 mensen - en is weer een opleiding gaan volgen. Een ander, kleiner deel is te ontmoedigd geraakt om nog langer naar werk te zoeken.

    • Lucas Ligtenberg