VNU-topman Van Tienen stapt op

ROTTERDAM, 3 OKT. Drs. J.A.M. van Tienen is gisteren plotseling opgestapt als lid van de raad van bestuur van uitgeversconcern VNU. Hij was voorzitter van de VNU Dagbladengroep. Volgens VNU treedt Van Tienen “om persoonlijke redenen” af, officieel per 1 mei 1993.

Een woordvoerder van VNU wilde niet reageren op de oorzaak van het plotselinge vertrek. De ondernemingsraad is gisteren voor spoedoverleg bij elkaar geweest, maar niemand van de raad was gistermiddag voor commentaar bereikbaar. Analisten menen dat de stroef verlopen fusieprocessen in de dagbladwereld in Brabant en Limburg, zoals bijvoorbeeld tussen het Brabants Dagblad en het Nieuwsblad, de aanleiding tot het vertrek van Van Tienen vormen. Ook zou het plan om de kosten met vijf procent omlaag te brengen een factor van betekenis zijn.

Een woordvoerder van VNU ontkent dat er verband zou bestaan tussen het vertrek van Van Tienen en de concentratietendens in de dagbladwereld.

Van Tienen heeft een lange carrière in de krantenwereld achter de rug. Zo was hij onder meer voorzitter van de directie van Audet. Onder zijn leiding ging Audet de fusie met VNU aan, waarna Van Tienen bestuurslid bij VNU werd. Verder was hij van 1984 tot 1991 voorzitter van de werkgeversorganisatie in de dagbladsector, de Nederlandse Dagbladpers NDP. Van 1977 tot l981 en van 1984 tot 1991 was hij respectievelijk lid en voorzitter van de Raad van Beheer van het ANP.